Wykonanie
Wilgotny
biszkopt kokosowy przełożony warstwami kremu na bazie
bitej śmietany z dodatkiem
kokosowych wafelków,
białej czekolady i
wiórków kokosowych oczywiście z dodatkiem świeżych, pachnących
truskawek, na które teraz sezon w pełni :). Tort świetnie sprawdzi się także z dodatkiem
malin. Moim domownikom bardzo posmakował, już zamówili kolejny ;).
Składniki na
biszkopt kokosowy forma średnicy 24 cm5
jajek3/4 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki
wiórków kokosowych3/4 szklanki
cukru5 łyżek
oleju1 łyżeczka proszkuszczypta
soliKrem
kokosowy:4
wafelki kokosowe, użyłam princessy
kokosowe100 g
białej czekolady150 g
wiórków kokosowych500 ml
śmietany kremówki 36%4 łyżki
cukru pudruDodatkowo:300 g świeżych
truskaweksok z połowy
cytryny do skropienia blatów ciastaWykonanie
biszkopt kokosowy:Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód. Odstawiamy.W mniejszej misce mieszamy
mąkę,
wiórki kokosowe i
proszek do pieczenia. Odstawiamy.
Białka oddzielamy od
żółtek.
Białka przekładamy do większej miski, dodajemy szczyptę
soli i miksujemy do czasu uzyskanie sztywnej piany. Dodajemy w
trzech partiach
cukier, miksujemy. Następnie dodajemy po jednym
żółtku miksując do połączenia składników. Do ubitej masy w dwóch partiach wsypujemy suche składniki i mieszamy delikatnie szpatułką a następnie chwilę mikserem na najniższych obrotach. Puszyste ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 165 st. C z termoobiegiem. Przed wyciągnięciem
biszkopt sprawdzamy patyczkiem, jeśli patyczek jest suchy, a ciasto przy krawędzi jest leciutko pomarszczone
biszkopt jest gotowy.
Biszkopt zostawiamy na ok. 5 minut w formie, a następnie za pomocą cienkiego noża odkrawamy od krawędzi formy i zdejmujemy obręcz tortownicy. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Wystudzony
biszkopt kroimy na trzy równe blaty.Wykonanie krem:
Truskawki myjemy pod bieżącą
wodą, osuszamy. Połowę
truskawek kroimy w ok 3 mm plasterki, resztę zostawiamy do dekoracji.
Wafelki kokosowe rozkruszamy w malakserze. Odstawiamy.Do małego rondelka wlewamy ok 2 cm
wody, na górę ustawiamy miskę tak, aby dno miski nie dotykało lustra
wody. Do miski wrzucamy połamana
czekoladę oraz
masło. Podgrzewamy do czasu aż składniki się rozpuszczą.W tym czasie ubijamy na sztywno dobrze schłodzoną
śmietanę z
cukrem pudrem. Do ubitej
śmietany dosypujemy połowę
wiórków kokosowych i delikatnie miksujemy do połączenia składników. Odstawiamy.Roztopiona
czekoladę z
masłem mieszamy i dodajemy pokruszone
kokosowe wafelki oraz resztę
wiórków kokosowych. Dokładnie mieszamy i dodajemy 2 łyżki ubitej
śmietany.Na paterze układamy pierwszy blat ciast, skrapiamy go delikatnie
sokiem z cytryny i wykładamy ¾ masy z
wafelkami. Przykrywamy blatem ciast, skrapiamy go pozostałym
sokiem z cytryny.Do miseczki z masą z
wafelkami ponownie dokładamy
śmietanę tym razem ok.3 łyżki mieszamy i wykładamy na kolejny blat. Krem wyrównujemy i rozkładamy na nim pokrojone
truskawki. Przykrywamy je ubitą
śmietaną i ostatnim blatem ciasta. Pozostałą
śmietana smarujemy tort, całość posypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawimy na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem dekorujemy
truskawkami.Smacznego!