Wykonanie
Składniki:Blaszka 27 , 5 X 17cm.
Biszkopt:2
jajkaszczypta
soli1/2 szklanki
cukru3 łyżki
oleju rzepakowego1/2 szklanki
mąki pszennej1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa :500ml
śmietany 30%1/2 szklanki
cukru pudru2 łyżeczki żelatyny+ 100ml. wrzątku1/2 tabliczki zmrożonej ,
mlecznej czekolady10
truskawekDodatkowo:papier do pieczeniazwilżona , bawełniana ściereczka kuchenna
Przygotowanie:
Biszkopt:
Żółtka oddzielić od
białek , ubić je na sztywną pianę ze szczyptą
soli. Wsypywać powoli
cukier , miksować do czasu aż się rozpuści. Następnie wlewać po jednym
żółtku oraz po łyżce
oleju nie przerywając miksowania. Wsypać
mąkę oraz
proszek do pieczenia , delikatnie ale dokładnie wymieszać masę łyżką ( nie miksować!) Blachę wyłożyć papierem do pieczenia , przelać masę. Piec 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. Wyjąć
biszkopt natychmiast z piekarnika , położyć zwilżoną ściereczkę , zwinąć w rulon wraz z papierem do pieczenia , odstawić do wystudzenia.Masa:
Żelatynę rozpuścić w wrzątku , odstawić do wystygnięcia i lekkiego stężenia. W
między czasie
śmietanę z
cukrem pudrem ubić na sztywną pianę.Masę podzielić na dwie równe części.
Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach , wymieszać z jedną porcją
śmietany. Do mas wlać po 1/2 ilości
żelatyny , wymieszać całość. Z
truskawek usunąć szypułki , umyć , osuszyć. Zimny
biszkopt rozwinąć ,zdjąć ściereczkę, rozłożyć po całości masę
śmietanową z
czekoladą oraz ułożyć na jednym końcu rząd
truskawek. Ponownie zrolować
biszkopt , oddzielając go od papieru do pieczenia.Resztę
truskawek przekroić na pół wzdłuż. Ciasto posmarować po wierzchu
bitą śmietaną , obłożyć
truskawkami. Odstawić do lodówki na 3-4 h.Smacznego