Wykonanie
Tort z okazji pierwszych urodzin małej księżniczki. Puszysty
biszkopt przełożony
bitą śmietaną i
malinami … z dolną warstwa z dodatkiem
kokosu i
białej czekolady … przybrany śmietanowymi rozetami i świeżymi
owocami … przewiązany piękną kokardą.
Składniki na
biszkopt, forma średnicy 26 cm6
jajek, klasy L3/4 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki
mąki ziemniaczanej3/4 szklanki
cukru, drobnego do wypieków1 łyżeczka proszkuszczypta
soliKrem:1 ½ lita dobrze schłodzonej
śmietany 36 %1 ½ szklanki
cukru pudruDodatkowo na warstwę
kokosową:4
wafelki kokosowe, użyłam princessy
kokosowe100 g
białej czekolady70 g
wiórków kokosowych4 łyżki
cukru pudruDodatkowo:200 g świeżych
malin, do środka
tortusok z połowy
cytryny do skropienia blatów ciasta
owoce na wierzch
tortu razem ok. 2 szklanki:
truskawki,
kiwi,
maliny,
borówki,około 35 szt. podłużnych
biszkoptówWykonanie
biszkopt:Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód. Odstawiamy.W mniejszej misce mieszamy
mąki i
proszek do pieczenia. Odstawiamy.
Białka oddzielamy od
żółtek.
Białka przekładamy do większej miski, dodajemy szczyptę
soli i miksujemy do czasu uzyskanie sztywnej piany. Dodajemy po łyżce
cukier, cały czas miksujemy. Następnie dodajemy po jednym
żółtku miksując do połączenia składników. Do ubitej masy w dwóch partiach wsypujemy suche składniki i mieszamy delikatnie szpatułką a następnie chwilę mikserem na najniższych obrotach. Puszyste ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 165 st. C z termoobiegiem. Przed wyciągnięciem
biszkopt sprawdzamy patyczkiem, jeśli patyczek jest suchy, a ciasto przy krawędzi jest leciutko pomarszczone
biszkopt jest gotowy. Wyjmujemy go z piekarnika zrzucając energicznie z ok. 15 cm na blat.
Biszkopt zostawiamy na ok. 5 minut w formie, a następnie za pomocą cienkiego noża odkrawamy od krawędzi formy i zdejmujemy obręcz tortownicy. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Wystudzone ciasto kroimy na trzy równe blaty.Wykonanie krem:
Owoce myjemy pod bieżącą
wodą, osuszamy.
Truskawki kroimy na pół. Odstawiamy.
Wafelki kokosowe rozkruszamy w malakserze. Odstawiamy.Do małego rondelka wlewamy około 2 cm
wody, na górę ustawiamy miskę tak, aby dno miski nie dotykało lustra
wody. Do miski wrzucamy połamana
czekoladę oraz
masło. Podgrzewamy do czasu aż składniki się rozpuszczą.W tym czasie ubijamy na sztywno dobrze schłodzoną
śmietanę z
cukrem pudrem. Odstawiamy.Roztopiona
czekoladę z
masłem mieszamy i dodajemy pokruszone
kokosowe wafelki oraz
wiórki kokosowe. Dokładnie mieszamy dodając 4-5 łyżek ubitej
śmietany.Na paterze układamy pierwszy blat ciast, skrapiamy go delikatnie
sokiem z cytryny i wykładamy
kokosową masę. Przykrywamy drugim blatem ciast, którego skrapiamy pozostałym
sokiem z cytryny i smarujemy
bitą śmietaną, ok 1 cm grubości. Krem wyrównujemy i rozkładamy na nim
maliny. Przykrywamy je warstwą ubitej
śmietany i ostatnim blatem ciasta. Wierzch i boki
tortu smarujemy
śmietaną. Boki
tortu obkładamy
biszkoptami, smarując ich spód odrobiną
bitej śmietany, aby lepiej się trzymały. Pozostałą
śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Tort dekorujemy rozetami z
bitej śmietany i
owocami. Ciasto wstawimy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem przewiązujemy ozdobną wstążką.Smacznego!