ßßß


Składniki na biszkopt, forma średnicy 26 cm6 jajek, klasy L3/4 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki mąki ziemniaczanej3/4 szklanki cukru, drobnego do wypieków1 łyżeczka proszkuszczypta soliKrem:1 ½ lita dobrze schłodzonej śmietany 36 %1 ½ szklanki cukru pudruDodatkowo na warstwę kokosową:4 wafelki kokosowe, użyłam princessy kokosowe100 g białej czekolady70 g wiórków kokosowych4 łyżki cukru pudruDodatkowo:200 g świeżych malin, do środka tortusok z połowy cytryny do skropienia blatów ciastaowoce na wierzch tortu razem ok. 2 szklanki: truskawki, kiwi, maliny, borówki,około 35 szt. podłużnych biszkoptówWykonanie biszkopt:Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód. Odstawiamy.W mniejszej misce mieszamy mąki i proszek do pieczenia. Odstawiamy.Białka oddzielamy od żółtek. Białka przekładamy do większej miski, dodajemy szczyptę soli i miksujemy do czasu uzyskanie sztywnej piany. Dodajemy po łyżce cukier, cały czas miksujemy. Następnie dodajemy po jednym żółtku miksując do połączenia składników. Do ubitej masy w dwóch partiach wsypujemy suche składniki i mieszamy delikatnie szpatułką a następnie chwilę mikserem na najniższych obrotach. Puszyste ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 165 st. C z termoobiegiem. Przed wyciągnięciem biszkopt sprawdzamy patyczkiem, jeśli patyczek jest suchy, a ciasto przy krawędzi jest leciutko pomarszczone biszkopt jest gotowy. Wyjmujemy go z piekarnika zrzucając energicznie z ok. 15 cm na blat. Biszkopt zostawiamy na ok. 5 minut w formie, a następnie za pomocą cienkiego noża odkrawamy od krawędzi formy i zdejmujemy obręcz tortownicy. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Wystudzone ciasto kroimy na trzy równe blaty.Wykonanie krem:Owoce myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy. Truskawki kroimy na pół. Odstawiamy.Wafelki kokosowe rozkruszamy w malakserze. Odstawiamy.Do małego rondelka wlewamy około 2 cm wody, na górę ustawiamy miskę tak, aby dno miski nie dotykało lustra wody. Do miski wrzucamy połamana czekoladę oraz masło. Podgrzewamy do czasu aż składniki się rozpuszczą.W tym czasie ubijamy na sztywno dobrze schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem. Odstawiamy.Roztopiona czekoladę z masłem mieszamy i dodajemy pokruszone kokosowe wafelki oraz wiórki kokosowe. Dokładnie mieszamy dodając 4-5 łyżek ubitej śmietany.Na paterze układamy pierwszy blat ciast, skrapiamy go delikatnie sokiem z cytryny i wykładamy kokosową masę. Przykrywamy drugim blatem ciast, którego skrapiamy pozostałym sokiem z cytryny i smarujemy bitą śmietaną, ok 1 cm grubości. Krem wyrównujemy i rozkładamy na nim maliny. Przykrywamy je warstwą ubitej śmietany i ostatnim blatem ciasta. Wierzch i boki tortu smarujemy śmietaną. Boki tortu obkładamy biszkoptami, smarując ich spód odrobiną bitej śmietany, aby lepiej się trzymały. Pozostałą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Tort dekorujemy rozetami z bitej śmietany i owocami. Ciasto wstawimy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem przewiązujemy ozdobną wstążką.Smacznego!