ßßß
Potrzebujemy (tortownica 24cm):biszkopt:- 7 jajek,- szczypta soli,- 1szkl cukru,- 1szkl mąki pszennej,- niecałe 0,5szkl mąki ziemniaczanej,masa (do przełożenia i ozdobienia tortu):- 2op po 500g śmietanki 36%,- 160g cukru pudru,- 1op śmietan-fix,dodatkowo:- 300g malin (u mnie mrożone),- barwnik czerwony,- motylki z czekolady,- suszony kokos,- biszkopty lady fingers,- wstążka.Biszkopt:Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Następnie dodawać po 1 żółtku i cały czas miksować. Dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać. Tortownicę natłuścić i obsypać bułką tartą. Wylać ciasto. Piec w 160st. ok 40 min - do tzw suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika, upuszczamy biszkopt (w formie) z wys. ok 60cm - starać się zrobić to tak, by ciasto spadło równo na całej powierzchni. Pozostawić do wystudzenia, przekroić na 3 blaty.Masa:Maliny rozmrozić (chyba, że używamy świeże to opłukać) i rozdrobnić np. mikserem.Śmietanę włożyć do zamrażarki na ok. 30min przed użyciem. Kiedy będzie schłodzona wlać ją do średniej wielkości miski i ubijać. Kiedy będzie już lekko sztywna, stopniowo dodawać cukier puder. Na koniec, kiedy masa będzie sztywna dodać śmietan-fix, by mieć pewność, że śmietana nam się nie rozpłynie.Napis:Do małej miseczki odłożyć ok. 2 łyżek masy, dodać barwnik spożywczy i dobrze wymieszać.Ozdobienie tortu:Do średniej miski odłożyć ok 10 - 15 łyżek masy. Pozostawić ją białą.Do pozostałej części masy, która jest potrzebna do przełożenia tortu dodać rozdrobnione wcześniej maliny. Przełożyć tort - dwie warstwy. Białą masą - bądź pozostałą tą z malinami, posmarować boki tortu, wierzch posmarować białą masą. Zrobić napis, nad napisem zrobić 3 ozdobne górki na których przysiądą czekoladowe motylki. Wierzch udekorować suszonym kokosem pomijając napis. Na bokach ułożyć biszkopty w formie płotku. Delikatnie przywiązać wstążką.
