Wykonanie
Malinowy, biały z różowymi elementami. Lekki i pyszny! Z płotkiem z
biszkoptów, który okazał się strzałem w dziesiątkę dla rocznej Weroniki :)Wszystkiego dobrego Weroniko! Rośnij zdrowo :* <3
Potrzebujemy (tortownica 24cm):
biszkopt:- 7
jajek,- szczypta
soli,- 1szkl
cukru,- 1szkl
mąki pszennej,- niecałe 0,5szkl
mąki ziemniaczanej,masa (do przełożenia i ozdobienia
tortu):- 2op po 500g
śmietanki 36%,- 160g
cukru pudru,- 1op
śmietan-fix,dodatkowo:- 300g
malin (u mnie mrożone),- barwnik czerwony,- motylki z
czekolady,- suszony
kokos,-
biszkopty lady fingers,- wstążka.
Biszkopt:
Białka oddzielić od
żółtek, dodać szczyptę
soli i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać
cukier. Następnie dodawać po 1
żółtku i cały czas miksować. Dodać przesiane
mąki i delikatnie wymieszać. Tortownicę natłuścić i obsypać
bułką tartą. Wylać ciasto. Piec w 160st. ok 40 min - do tzw suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika, upuszczamy
biszkopt (w formie) z wys. ok 60cm - starać się zrobić to tak, by ciasto spadło równo na całej powierzchni. Pozostawić do wystudzenia, przekroić na 3 blaty.Masa:
Maliny rozmrozić (chyba, że używamy świeże to opłukać) i rozdrobnić np. mikserem.
Śmietanę włożyć do zamrażarki na ok. 30min przed użyciem. Kiedy będzie schłodzona wlać ją do średniej wielkości miski i ubijać. Kiedy będzie już lekko sztywna, stopniowo dodawać
cukier puder. Na koniec, kiedy masa będzie sztywna dodać
śmietan-fix, by
mieć pewność, że
śmietana nam się nie rozpłynie.Napis:Do małej miseczki odłożyć ok. 2 łyżek masy, dodać
barwnik spożywczy i dobrze wymieszać.Ozdobienie
tortu:Do średniej miski odłożyć ok 10 - 15 łyżek masy. Pozostawić ją białą.Do pozostałej części masy, która jest potrzebna do przełożenia
tortu dodać rozdrobnione wcześniej
maliny. Przełożyć tort - dwie warstwy. Białą masą - bądź pozostałą tą z
malinami, posmarować boki
tortu, wierzch posmarować białą masą. Zrobić napis, nad napisem zrobić 3 ozdobne górki na których przysiądą
czekoladowe motylki. Wierzch udekorować suszonym
kokosem pomijając napis. Na bokach ułożyć
biszkopty w formie płotku. Delikatnie przywiązać wstążką.