ßßß Cookit - przepis na Babeczki z rabarbarem i bezďż˝

Babeczki z rabarbarem i bezďż˝

nazwa

Wykonanie

Po spróbowaniu pierwszej nie miałam wątpliwości, że są to muffinki idealne. Mimo,że ciasta jest niewiele ( bo czas pieczenia musi być dostosowany tak aby ciasto zdążyło wyrosnąć i się upiec a także beza doszła i nie spaliła się ) to tworzą wspaniały duet z cudownie chrupką bezą. Nie przesłodzone. Zarówno rabarbar jak i agrest świetnie tu pasują. Śmiało wnioskuję, że zrobią furorę na niejednym przyjęciu :) Przepis z książki " Moje wypieki i desery " Doroty Świątkowskiej.
Wszystkie składniki powinny być temp. pokojowej.
Składniki na ciasto : ( na 12 babeczek )
125 g masła lub margaryny
100 g drobnego cukru do wypieków
1 jajko
120 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 - 2 łodygi rabarbaru ( jeśli chcecie użyć agrestu to potrzeba będzie ok 36 sztuk )wcześniej oczyszczone i pocięte w około 0,5 cm kawałki
Na bezę :
2 białka
100 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Masło ucieramy za pomocą miksera do białości. Następnie cały czas ucierając dodajemy stopniowo cukier. Dokładamy jajko, ucieramy. Wsypujemy mąkę z proszkiem i mieszamy aż masa będzie gładka i jenolita.
Foremki na muffinki wykładamy papilotkami. Ciasto rozdzielamy równo pomiędzy wszystkie papilotki ( nie będzie go dużo ale tak ma być ). Na cieście układamy po kilka sztuk rabarbaru. Odstawiamy.
Białka ubijamy na sztywno. Nie przerywając ubijania dodajemy cukier łyżka po łyżce. Na koniec dodajemy sok z cytryny, skrobię, mieszamy.
Pianę nakładamy na wierzch rozdzielając je pomiędzy wszystkie muffinki. Pamiętajcie aby włożyć ją do środka papilotki przy rośnięciu wyjdzie poza nią.
Pieczemy w temp. 160°C przez ok 30 minut lub nieco dłużej do tzw. suchego patyczka.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2016/05/Babeczki-z-rabarbarem-i-beza.html