Wykonanie
Mój pierwszy w życiu keks!
Serio! Ja nawet (kiedyś) go nie lubiłam. Teraz zmieniam zdanie. Ten domowy jest o NIEBO (!) lepszy od tego kupnego. Mówię to z pewnością, bo widziałam jak w Święta znikał ekspresowo z talerza :) Mój ulubiony moment, to właśnie ten, kiedy na talerzu po cieście, zostają tylko okruchy :)
'keks'Składniki:- 5
jajek- 250 g
masła- 250 g
mąki pszennej- 200-250 g
cukru (wg smaku)- 0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia- ok.2 szklanek gotowej mieszanki do keksu / ulubionych
bakaliiBiałka ubić na sztywno.
Masło utrzeć z
cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym
żółtku, aż masa będzie gładka. Następnie dodać
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Dodać posiekane
bakalie (niezbyt drobno). Delikatnie wmieszać pianę z bialek.Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub użyć gotowych papierowych keksówek (użyłam keksówki firmy Papilart). Ciasto przełożyć do formy. Natłuszczonym nożem naciąć ciasto po środku, wsdłuż dłuższego
boku.Keks piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 1 godziny. W razie konieczności wydłużyć czas pieczenia, do tzw. "suchego patyczka".Ciasto wystudzić na kratce.Przed podaniem polać lukrem lub zostawić bez niczego*.
Smacznego!* keks najlepszy jest na 2-3 dzień, trzymany w szczelnym pojemniku lub owinięty w folię* przepis pochodzi z bloga 'Na miotle'___________________________/*wpis zawiera lokowanie produktu/Jeżeli nie posiadacie w domu keksówki, lub chcecie komuś sprezentować własnoręcznie upieczone ciasto, polecam, z czystym sumieniem formy papierowe od firmy Papilart .
Papierowe formy do pieczenia wykonane są z papieru odpornego na tłuszcz, temperaturę i zamoczenie, w większości sillikonowane od wewnątrz. Dzięki swoim właściwością technicznym oszczędzają czas pracy i zużycie energii, a dzięki walorom estetycznym doskonale eksponują wygląd upieczonych wyrobów.
Dużym plusem, papierowych form, jest to, że nie musimy ich już ani smarować tłuszczem i wysypywać mąką/bułka tartą czy wykładać papierem do pieczenia. Wystarczy tylko wlać ciasto i piec.
W ofercie Papilart-u jest wiele rodzai form - od małej keksóweczki do standardowej wielkości blaszanej keksówki. Jest w czym wybierać.
Wypróbujcie a przekonacie się sami, czy formy takie ułatwią Wam pieczenie czy nie :)Mnie ułatwiły i często
będę do nich powracać.Polecam.