Składniki:- 1 kostka masła- 1 szklanka cukru- 1 szklanka białek (ok. z 8 jajek)- 1 szklanka mąki pszennej- szczypta soli- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 3/4 szklanki bakalii- kilka kropel aromatu waniliowegoSposób przygotowania:1. Białka z solą ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy cukier i dalej ubijamy na gęstą, szklistą masę.2. Masło rozpuszczamy i studzimy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.3. Do białek powoli na zmianę dodajemy mąkę i chłodne masło, mieszamy łyżką na gładką masę. Na końcu dodajemy bakalie (można obsypać je w mącę, wtedy nie opadną na dół jak to się stało u mnie), aromat, mieszamy.4. Ciasto wlewamy do średniej keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Pieczemy w 200 stopniach ok. 40 minut (keks powinien być zrumieniony i pęknięty, sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczony).