ßßß Cookit - przepis na Pełnoziarniste ciasteczka z czekoladą

Pełnoziarniste ciasteczka z czekoladą

nazwa

Wykonanie

Pyszne, kruche ciastka z mąki pełnoziarnistej, z kawałkami czekolady. W zamkniętym pojemniku można je przechowywać do 2 tygodni - jeśli tylko dacie radę się im oprzeć!
450 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka soli
250 g cukru
200 g masła
2 łyżki melasy
2 jajka
100 g czekolady - ja użyłam gorzkiej
aromat waniliowy
Miękkie, ocieplone masło ubić z cukrem na puch, dodać melasę. Cały czas miksując, dodawać po jednym jajku, upewniajac się, że pierwsze jest dobrze wymieszane z masą zanim dodamy drugie. Dodać sól, proszek do pieczenia, sodę i aromat waniliowy, zmiksować.
Następnie dodajemy stopniowo przesianą mąkę, mieszając całość już nie mikserem, a silikonową łopatką. Dodajemy posiekaną w kostkę czekoladę (czekoladę najłatwiej posiekać ostrym nożem, kiedy jest schłodzona w lodówce) i mieszamy całość. Ciasto powinno byc gęste. Jeśli jest za rzadkie, dodajemy trochę mąki.
Z ciasta odrywamy kawałki wielkości moreli, nadajemy w miarę okrągły kształt i ukałdamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, lekko spłaszczając, zachowując odstępy, ponieważ ciastka powiekszą się około dwukrotnie.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C około 16-20 minut, aż będą równomiernie rumiane. Wystudzić. Wychodzi około 30 ciastek.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2013/04/Pelnoziarniste-ciasteczka-z-czekolada.html