ßßß
Czekolada gorzka, której delikatna słodycz łączy się ze słonym smakiem soli morskiej smakuje inaczej ,a połączenie tych smaków daje niesamowity efekt.Smak soli jest tylko delikatnie wyczuwalny, ale świetnie harmonizuje z pozostałymi .....tego nie da sie opisać, to trzeba poczuć.Dostałam w prezencie kilka rodzajów tych czekolad i tylko dlatego pozwoliłam sobie połączyć je ze zwykłymi babeczkami. Nabrały dzieki temu trochę innego , ciekawego smaku....
Czekolada wyprodukowana metodą tradycyjną z dodatkiem słodkiej soli z CzerwiSkładniki:/10-12 babeczek/
100 g czekolady gorzkiej z solą120 g miękkiego masła200 g jogurtu naturalnego3 jajka250 g mąki pszennej100 g cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia1/4 łyżeczki sody oczyszczonejWykonanie:- Masło utrzeć z cukrem przy pomocy miksera.- Wciąż ucierając dodawać po jednym jajku ,a na koniec jogurt.-Mąkę przesiać, połaczyć z proszkiem i sodą i wsypać do masy jajecznej.-Wymieszać całość do połączenia sie składników.-Przygotowane ciasto nałozyć do foremek muffinkowych / użyłam silikonowych/ do ok. połowy wysokości.-W środek każdej babeczki wcisnąć kostkę /lub więcej/ czekolady.-Piec ok. 25 minut.w piekarnika nagrzanym do temperatury 180 st.C.-Po upieczeniu wyjąć z foremek i wystudzić.