Wykonanie
Jak pewnie wszyscy wiecie, dziś obchodzimy najsłodszy dzień w roku - Święto
Czekolady! Moi Przyjaciele wiedzą, że jestem totalną czekoladoholiczką i cukromaniaczką, w domu mam swoją 'szafkę szczęścia', w której zawsze musi być kilka tabliczek
czekolady, kilka paczek
ciastek, zawsze muszę
mieć największy słoik nutelli a
herbatę słodzę pięcioma łyżeczkami
cukru. Ostatnio mogliście poczytać o ogólnopolskim pieczeniu fondantów od Donny Hay, zorganizowanym przez
Kasię z
Plate of Joy, w którym wzięłam udział [KLIK] . Dziś, z okazji
czekoladowego święta Adrianna z
Pora coś zjeść zaprosiła blogerów do wspólnego pieczenia
czekoladowych ciasteczek z
czekoladą wg. przepisu Sigrid Verbert. Zrobiłam szybki rekonans tego, co mam w domu, kupiłam brakujące produkty i zabrałam się do pieczenia. :) Efekty możecie podziwiać niżej -
ciasteczka są rozkosznie słodkie i
czekoladowe, takie jak lubię. Zapraszam do wpisu! :)
SKŁADNIKI :370 g
gorzkiej czekolady160 g
cukru60 g
masła2
jajka110 g
mąki pszennejpół łyżeczki
solipół łyżeczki
proszku do pieczeniaok. 50 g
groszków czekoladowych lub posiekanej
czekolady do dekoracji
220 g
czekolady i posiekane
masło rozpuszczamy w kąpieli
wodnej, odstawiamy do przestygnięcia.
Jajka i
cukier ucieramy mikserem na białą, puszystą masę, dodajmy przestygniętą
czekoladę, miksujemy. Na koniec dodajemy
mąkę,
sól,
proszek do pieczenia i 150 g posiekanej na kawałki
czekolady. Na blaszce wykładamy w odstępach po łyżeczce ciasta, dekorujemy je kawałkami
czekolady lub
groszkami i pieczemy 15-20 minut w temperaturze 160 stopni,
ciasteczka powinny popękać, smacznego! :)
Przepis bierze udział w akcji :