ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka z gorzką czekoladą

Ciasteczka z gorzką czekoladą

nazwa

Wykonanie

Dzień dobry!
Dzisiaj mamy szczególny dzień... dzisiaj jest Dzień Czekolady !
Nie można przejść obojętnie wobec takiego święta, więc wpadłam na pomysł zaproszenia moich czytelników, zarówno tych blogujących jak i nie, do wspólnego upieczenia pysznych, mocno czekoladowych ciasteczek wg. przepisu Sigrid Verbert, znalezionego w jej książce "Smakowite prezenty".\
Ciasteczka są chrupiące na zewnątrz, w środku lekko miękkie, o konsystencji brownie. Kilka osób już je upiekło i nieco odbiegały od wyglądu moich, więc pamiętajcie, że rodzaj użytej czekolady może mieć na to wpływ.
Jeśli zdecydujecie się upiec te ciasteczka to zapraszam Was do pokazania ich na wydarzeniu na Facebooku .
Gorąco zapraszam!
Składniki:
370 g gorzkiej czekolady (użyłam mieszanki 60 % i 70 %)
160 g cukru trzcinowego (może być również cukier biały)
110 g mąki pszennej (ja użyłam typu 650)
2 jajka
60 g masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
ok. 50 g groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady (dekoracja)
Wykonanie:
Przygotowujemy kąpiel wodną (w garnku gotujemy wodę, dopasowujemy do niego miskę, tak aby jej spód nie dotykał powierzchni wody), po zagotowaniu wody wyłączamy podgrzewanie, wkładamy do garnka miskę z połamaną czekoladą (220 g) i posiekanym masłem.
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą i białą masę.
Do jajek dodajemy roztopioną czekoladę z masłem, ciągle miksujemy.
Na koniec dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy również posiekane 150 g czekolady, mieszamy.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ciasto, ok. 1 łyżeczkę, w kilku centymetrowych odstępach. Posypujemy czekoladowymi groszkami lub czekoladą. Ciasteczka rozpłyną się, tworząc kółka. Jeśli ciasto odstawimy na jakiś czas, to lekko zgęstnieje i będzie można uformować z nich kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Próbowałam sposobu zarówno z nakładaniem łyżeczką jak i tego z kulkami, oba są ok.
Pieczemy w 160 st. około 15-20 minut. Ciasteczka mają wyrosnąć, lekko popękać.
Polecam je podawać z gorzką kawą, słodycz czekolady jest tak ogromna :-).
Smacznego!
Źródło:http://www.poracoszjesc.pl/2014/04/ciasteczka-z-gorzka-czekolada.html