Wykonanie
Dziś Światowy Dzień
czekolady. Z tej okazji wzięłam udział w wspólnym pieczeniu
ciastek. Razem z innymi bloggerami piekliśmy
ciastka według przepisu Singrid Verbert. Jeden przepis, a każdemu wyszły inaczej. Tutaj możecie zobaczyć
ciastka pozostałych bloggerów, a poniżej
ciastka, które upiekłyśmy razem z
Kasią :)przepis na ok. 20
ciastek370 g
gorzkiej czekolady160 g
cukru trzcinowego (może być również
cukier biały)110 g
mąki pszennej (ja użyłam typu 650)2
jajka60 g
masła1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soliok. 50 g
groszków czekoladowych lub posiekanej
czekolady (dekoracja)Przygotowujemy kąpiel
wodną (w garnku gotujemy
wodę, dopasowujemy do niego miskę, tak aby jej spód nie dotykał powierzchni
wody), po zagotowaniu
wody wyłączamy podgrzewanie, wkładamy do garnka miskę z połamaną
czekoladą (220 g) i posiekanym
masłem.
Jajka ucieramy z
cukrem na puszystą i białą masę.Do
jajek dodajemy roztopioną
czekoladę z
masłem, ciągle miksujemy.Na koniec dodajemy
mąkę,
proszek do pieczenia i
sól. Dodajemy również posiekane 150 g
czekolady, mieszamy.Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ciasto, ok. 1 łyżeczkę, w kilku centymetrowych odstępach. Posypujemy czekoladowymi
groszkami lub
czekoladą.Pieczemy w 160 st. około 15-20 minut.
Ciasteczka mają wyrosnąć, lekko popękać.