Wykonanie
Przepis na te pyszne babeczki podpatrzyłam u Dorotki ..moje nie wyszły tak piękne jak u niej, ale były smaczne..ja zamiast
agrestu do połowy babeczek dałam
czerwone porzeczki, a do drugiej połowy
maliny..
Składniki na 12 babeczek:125 g
masła lub
margaryny100 g drobnego
cukru do wypieków1
jajko120 g
mąki pszennej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia36 sztuk
agrestu , czyli około 20 dag lub
porzeczki,
malinyNa
bezę:2
białka100 g drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka
soku z cytryny1 łyżeczka
skrobi ziemniaczanejWs zystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło utrzeć mikserem do białości, pod koniec ucierania dodać
cukier i nadal ucierać. Wbić
jajko i ucierać. Dodać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia, wymieszać.Blachę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami .
Między papilotki podzielić równo ciasto (ciasta będzie dość mało, ale tak ma być - mocno rośnie!). Na ciasto układać
agrest, po 3 sztuki na każdą muffinkę lub inne
owoce.
Białka ubić do sztywności. Dodawać
cukier, łyżka po łyżce, nadal ubijając. Dodać
sok z cytryny,
skrobię i ubić.Pianę
bezową wyłożyć bezpośrednio na ciasto, rozdzielając pomiędzy muffinki.
Bezę wkładamy do środka papilotki - ciasto rosnąc 'wypchnie'
bezę na górę.Piec w temperaturze 160ºc przez około 30 minut, lub chwilę dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić na kratce.