ßßß Cookit - przepis na Babeczki słodko -kwaśne

Babeczki słodko -kwaśne

nazwa

Wykonanie

Przepis na te pyszne babeczki podpatrzyłam u Dorotki ..moje nie wyszły tak piękne jak u niej, ale były smaczne..ja zamiast agrestu do połowy babeczek dałam czerwone porzeczki, a do drugiej połowy maliny..
Składniki na 12 babeczek:
125 g masła lub margaryny
100 g drobnego cukru do wypieków
1 jajko
120 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
36 sztuk agrestu , czyli około 20 dag lub porzeczki, maliny
Na bezę:
2 białka
100 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Ws zystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło utrzeć mikserem do białości, pod koniec ucierania dodać cukier i nadal ucierać. Wbić jajko i ucierać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
Blachę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami . Między papilotki podzielić równo ciasto (ciasta będzie dość mało, ale tak ma być - mocno rośnie!). Na ciasto układać agrest, po 3 sztuki na każdą muffinkę lub inne owoce.
Białka ubić do sztywności. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, nadal ubijając. Dodać sok z cytryny, skrobię i ubić.
Pianę bezową wyłożyć bezpośrednio na ciasto, rozdzielając pomiędzy muffinki. Bezę wkładamy do środka papilotki - ciasto rosnąc 'wypchnie' bezę na górę.
Piec w temperaturze 160ºc przez około 30 minut, lub chwilę dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić na kratce.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2013/08/1453babeczki-sodko-kwasne.html