Wykonanie
Delikatne i puszyste, lekko kwaśne babeczki ze słodką
bezową chmurką. Uwaga, nie można się im oprzeć! :)Składniki (na około 12 babeczek)Ciasto:125 g miękkiego
masła100 g drobnego
cukru do wypieków1 całe
jajko120 g
mąki pszennej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia200 – 300 g czerwonych
porzeczekBeza:2 duże
białka100 g drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka
soku z cytryny1 łyżeczka
skrobi ziemniaczanejPiekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 C.
Porzeczki obieramy z gałązek, myjemy i odsączamyFormę do muffinek z dwunastoma gniazdami wykładamy papilotkami (babeczki są bardzo delikatne, więc jeśli chcecie pominąć ten krok, musicie liczyć się z koniecznością wyjadania ich łyżeczką wprost z foremki… :) )
Masło ucieramy z
cukrem na puszystą masę. Nadal ucierając, dodajemy
jajko, a następnie
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia. Mieszamy do połączenia wszystkich składników.Ciasto rozdzielamy równo
między papilotki (po około 2/3 łyżki – niedużo, ale babeczki mocno rosną). Delikatnie wyrównujemy i posypujemy
porzeczkami (kopiata łyżeczka
owoców na każdą babeczkę).
Białka ubijamy na sztywno, następnie (łyżka po łyżce) dodajemy
cukier. Ubijamy tak długo, aż piana stanie się gęsta i lśniąca. Dodajemy
sok z cytryny i
skrobię, dokładnie mieszamy.Gotową pianę
bezową rozdzielamy równo
między babeczki (łyżka piany na babeczkę). Formujemy ozdobne stożki i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy przez około 30 minut (z termoobiegiem) lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy na kratce.
Twoja ocena:
Przepis:Data publikacji:2015-08-20Przygotowanie:30MGotowanie/pieczenie:30MCałkowity czas:1HŚrednia ocena:5Based on 1 Review(s)