ßßß Cookit - przepis na Babeczki z porzeczkami i bezą

Babeczki z porzeczkami i bezą

nazwa

Wykonanie

Delikatne i puszyste, lekko kwaśne babeczki ze słodką bezową chmurką. Uwaga, nie można się im oprzeć! :)
Składniki (na około 12 babeczek)
Ciasto:
125 g miękkiego masła
100 g drobnego cukru do wypieków
1 całe jajko
120 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 – 300 g czerwonych porzeczek
Beza:
2 duże białka
100 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 C. Porzeczki obieramy z gałązek, myjemy i odsączamy
Formę do muffinek z dwunastoma gniazdami wykładamy papilotkami (babeczki są bardzo delikatne, więc jeśli chcecie pominąć ten krok, musicie liczyć się z koniecznością wyjadania ich łyżeczką wprost z foremki… :) )
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Nadal ucierając, dodajemy jajko, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do połączenia wszystkich składników.
Ciasto rozdzielamy równo między papilotki (po około 2/3 łyżki – niedużo, ale babeczki mocno rosną). Delikatnie wyrównujemy i posypujemy porzeczkami (kopiata łyżeczka owoców na każdą babeczkę).
Białka ubijamy na sztywno, następnie (łyżka po łyżce) dodajemy cukier. Ubijamy tak długo, aż piana stanie się gęsta i lśniąca. Dodajemy sok z cytryny i skrobię, dokładnie mieszamy.
Gotową pianę bezową rozdzielamy równo między babeczki (łyżka piany na babeczkę). Formujemy ozdobne stożki i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy przez około 30 minut (z termoobiegiem) lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy na kratce.
Twoja ocena:
Przepis:
Data publikacji:
2015-08-20
Przygotowanie:
30M
Gotowanie/pieczenie:
30M
Całkowity czas:
1H
Średnia ocena:
5
Based on 1 Review(s)
Źródło:http://www.kuchniamalwinki.pl/2015/08/20/babeczki-z-porzeczkami-i-beza