Wykonanie
Delikatne i puszyste, lekko kwaśne babeczki, którym nie można się oprzeć. Tak przynajmniej orzekli domownicy, bo ja spoglądałam tylko z daleka, jak znikają ze stołu. :)W zeszłym roku przygotowałam je z
czerwonymi porzeczkami, w tym przyszła
pora na
agrest. Ciekawe, jak będą smakowały z malinami? Wybierajcie do nich raczej kwaśne
owoce, by zrównoważyć
słodycz bezowej chmurki. Smacznego!
Składniki (na około 12 babeczek):Ciasto125 g miękkiego
masła100 g drobnego
cukru do wypieków1 całe
jajko120 g
mąki pszennej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia200 – 300 g czerwonego, drobnego
agrestuBeza2 duże
białka100 g drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka
soku z cytryny1 łyżeczka
skrobi ziemniaczanejPiekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 C.
Agrest obieramy z szypułek, myjemy i osuszamy.Formę do muffinek z dwunastoma gniazdami wykładamy papilotkami (babeczki są bardzo delikatne, więc jeśli chcecie pominąć ten krok, musicie liczyć się z koniecznością wyjadania ich łyżeczką wprost z foremki… :) )
Masło ucieramy z
cukrem na puszystą masę. Nadal ucierając, dodajemy
jajko, a następnie
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia. Mieszamy do połączenia wszystkich składników.Ciasto rozdzielamy równo
między papilotki (po około 2/3 łyżki – niedużo, ale babeczki mocno rosną). Delikatnie wyrównujemy i posypujemy
agrestem (kilka sztuk
owoców na każdą babeczkę).
Białka ubijamy na sztywno, następnie (łyżka po łyżce) dodajemy
cukier. Ubijamy tak długo, aż piana stanie się gęsta i lśniąca. Dodajemy
sok z cytryny i
skrobię, dokładnie mieszamy.
Gotową pianę
bezową rozdzielamy równo
między babeczki (łyżka piany na babeczkę). Formujemy ozdobne stożki i wkładamy do piekarnika.Pieczemy przez około 30 minut (z termoobiegiem) lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy na kratce.
Pomysł: Moje WypiekiTwoja ocena:
Przepis:Data publikacji:2016-06-25Przygotowanie:30MGotowanie/pieczenie:30MCałkowity czas:1HŚrednia ocena:5Based on 1 Review(s)