Wykonanie
Agest i
beza to połączenie idealne. On - kwaśny, ona - dość słodka. Zauważyliście może, że większość ciast z
agrestem jest też z
bezową pierzynką? Sezon na
agrest jest wyjątkowo krótki, więc chociaż jeden wypiek z nim powinien się znaleźć na naszym letnim
stole :-). Polecam dzisiejsze babeczki!Składniki na 12 babeczek:125 g
masła lub
margaryny100 g drobnego
cukru do wypieków1
jajko.120 g
mąki pszennej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia36 sztuk
agrestu (tak, tak, sztuk!), czyli około 20 dagNa
bezę:2
białka100 g drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka
soku z cytryny1 łyżeczka
skrobi ziemniaczanejWszystkie składniki, z których przygotowujemy babeczki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło utrzeć mikserem do białości, pod koniec ucierania dodać
cukier i nadal ucierać. Wbić
jajko i ucierać. Dodać
mąkę i
proszek do pieczenia, wymieszać.Blachę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami (można piec również tak jak ja, bez formy, w specjalnych usztywnianych papilotkach).
Między papilotki podzielić równo ciasto (ciasta będzie dość mało, ale tak ma być - mocno rośnie!). Na ciasto układać
agrest, po 3 sztuki na każdą muffinkę.
Białka ubić do sztywności. Dodawać
cukier, łyżka po łyżce, nadal ubijając. Dodać
sok z cytryny,
skrobię i ubić.Pianę
bezową wyłożyć bezpośrednio na ciasto, rozdzielając pomiędzy muffinki.
Bezę wkładamy do środka papilotki - ciasto rosnąc 'wypchnie'
bezę na górę.Piec w temperaturze 160ºc przez około 30 minut, lub chwilę dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić na kratce.Smacznego :)