Wykonanie
Ostatnio odkryłam quinoa, czyli komosę
ryżową.
Powiem Wam, że bardzo mi zasmakowała i zostaje ze mną na dłużej. Super do sałatek, do gulaszu, zamiennik
ryżu i innych
kasz. Na słodko i na wytrawnie. Quinoa zawiera bardzo dużo wartościowego
białka i nie zawiera glutenu. Jest bogata w cenne składniki odżywcze - mangan, magnez, wapń, żelazo, miedz i fosfor.Jak ją przygotować, najpierw musimy ją wypłukać w zimnej wodzie a następnie ugotować w lekko osolonej wodzie - 100 g na 200 g
wody, gotujemy na małym ogniu 15 minut. Ja zrobiłam sobie
sałatkę do pracy z warzywami.Zapraszam :-)Składniki:- 100 g quinoa - komosy ryżowej- pół puszki
kukurydzy- 100 g
pieczarek- 1
cebula- 1
papryka czerwona szpiczasta- 3
pomidory- 3 garście
roszponki- kilka
oliwek z
migdałem (8 sztuk)- 1 łyżka
oliwy- 1 łyżka
wody- pół łyżeczki (lub mniej)
octu balsamicznego-
sól i
pieprz- pół łyżeczki
musztardyWykonanie:Komosę
ryżową płuczemy w zimnej wodzie i wrzucamy do garnka, zalewamy 200 g
wody i dodajemy pół łyżeczki
soli. Gotujemy na małym ogniu 15 minut. Przekładamy do miski.
Pieczarki i
cebulę kroimy na kawałki i podsmażamy na patelni, dodajemy do miski. Wrzucamy
kukurydzę,
roszponkę, pokrojone
pomidory i
paprykę.
Oliwki kroimy na pół i dodajemy do miski. Przygotowujemy sos - do kubeczka wlewamy łyżkę
wody, łyżkę
oliwy,
musztardę,
ocet,
sól i
pieprz. Mieszamy i dodajemy do komosy, mieszamy. Przekładamy do miseczek i zjadamy ze smakiem.