ßßß
Ostatnio odkryłam quinoa, czyli komosę ryżową. Powiem Wam, że bardzo mi zasmakowała i zostaje ze mną na dłużej. Super do sałatek, do gulaszu, zamiennik ryżu i innych kasz. Na słodko i na wytrawnie. Quinoa zawiera bardzo dużo wartościowego białka i nie zawiera glutenu. Jest bogata w cenne składniki odżywcze - mangan, magnez, wapń, żelazo, miedz i fosfor.Jak ją przygotować, najpierw musimy ją wypłukać w zimnej wodzie a następnie ugotować w lekko osolonej wodzie - 100 g na 200 g wody, gotujemy na małym ogniu 15 minut. Ja zrobiłam sobie sałatkę do pracy z warzywami.Zapraszam :-)Składniki:- 100 g quinoa - komosy ryżowej- pół puszki kukurydzy- 100 g pieczarek- 1 cebula- 1 papryka czerwona szpiczasta- 3 pomidory- 3 garście roszponki- kilka oliwek z migdałem (8 sztuk)- 1 łyżka oliwy- 1 łyżka wody- pół łyżeczki (lub mniej) octu balsamicznego- sól i pieprz- pół łyżeczki musztardyWykonanie:Komosę ryżową płuczemy w zimnej wodzie i wrzucamy do garnka, zalewamy 200 g wody i dodajemy pół łyżeczki soli. Gotujemy na małym ogniu 15 minut. Przekładamy do miski. Pieczarki i cebulę kroimy na kawałki i podsmażamy na patelni, dodajemy do miski. Wrzucamy kukurydzę, roszponkę, pokrojone pomidory i paprykę. Oliwki kroimy na pół i dodajemy do miski. Przygotowujemy sos - do kubeczka wlewamy łyżkę wody, łyżkę oliwy, musztardę, ocet, sól i pieprz. Mieszamy i dodajemy do komosy, mieszamy. Przekładamy do miseczek i zjadamy ze smakiem.