Wykonanie
Zaczął się sezon na prawdziwe owcze
oscypki. W związku z tym
pora na szybką i pyszną
sałatkę.Trzeba wiedzieć, że owce w zimie są w ciąży, więc nie dają
mleka. W związku z tym zimowe "
oscypki" kupowane pod Gubałówką to na 99%
podróbki z
krowiego mleka. Ja mam sprawdzone miejsce, gdzie można kupić świeże i nie podrabiane
serki.
Składniki:mieszane
sałaty (w zależności od upodobania, ja lubię duuuużo)po 4 plastry
oscypka na porcjępo 2 plastry
szynki szwarcwaldzkiej na porcję
oliwkipomidorki koktajloweSos na 2 porcje:łyżka
musztardy miodowejpół łyżeczki
octu balsamicznegołyżka
oliwyłyżka
wodysól,
pieprzSałatę umyć, osuszyć i ułożyć na talerzach.
Szynkę porwać palcami na kawałki lub pozwijać w różyczki i ułożyć na sałacie, dodać
oliwki. Składniki sosu wymieszać na gładką emulsję.
Oscypek usmażyć na patelni grillowej, gorący ułożyć na sałacie, polać sosem, podawać natychmiast.