ßßß
Chodziły za mną pewne ziemniaczki, jadłam je w tamtym roku na imprezie u znajomych. Bardzo mi smakowały i teraz sobie o nich przypomniałam. Takie danie możecie przygotować w domu i upiec je w piekarniku lub zrobić na grillu. Świetnie pasuje do nich jakaś ulubiona sałatka lub sos czosnkowy. Koniecznie spróbujcie takie zrobić, możecie użyć serka o dowolnym smaku.Zapraszam do spróbowania :-)Składniki:- 1 kg młodych ziemniaków (wybierajmy takie mniejsze i równe)- 1 opakowanie dowolnego serka kremowego- 1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej- sól, pieprz- 1 ząbek czosnku- oliwa do wysmarowania naczynia- kilka listków świeżej bazyliiWykonanie:Ziemniaki myjemy i wrzucamy je do wrzącej i osolonej wody i gotujemy, aż zmiękną. Odcedzamy i studzimy. Następnie ziemniaki kroimy na pół i wydrążamy łyżeczką otwór. Serek mieszamy w misce z wyciśniętym czosnkiem, solą, pieprzem, posiekaną bazylią i pozostałym miąższem z ziemniaków. Taką masą napełniamy ziemniaki, zamykamy i owijamy szynką. Takie małe ziemniaki wystarczy jak owiniemy połową plasterka szynki. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i układamy ziemniaki, pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 15 minut, grzanie góra dół. Podajemy z ulubioną sałatką lub sosem czosnkowym.