Wykonanie
Chodziły za mną pewne ziemniaczki, jadłam je w tamtym roku na imprezie u znajomych. Bardzo mi smakowały i teraz sobie o nich przypomniałam. Takie danie możecie przygotować w domu i upiec je w piekarniku lub zrobić na grillu. Świetnie pasuje do nich jakaś ulubiona
sałatka lub
sos czosnkowy. Koniecznie spróbujcie takie zrobić, możecie użyć
serka o dowolnym smaku.Zapraszam do spróbowania :-)Składniki:- 1 kg
młodych ziemniaków (wybierajmy takie mniejsze i równe)- 1 opakowanie dowolnego
serka kremowego (u mnie Arla Apetina z
pomidorami i
bazylią)- 1 opakowanie
szynki szwarcwaldzkiej-
sól,
pieprz- 1 ząbek
czosnku-
oliwa do wysmarowania naczynia- kilka listków świeżej
bazyliiWykonanie:
Ziemniaki myjemy i wrzucamy je do wrzącej i osolonej
wody i gotujemy, aż zmiękną. Odcedzamy i studzimy. Następnie
ziemniaki kroimy na pół i wydrążamy łyżeczką otwór.
Serek mieszamy w misce z wyciśniętym
czosnkiem,
solą,
pieprzem, posiekaną
bazylią i pozostałym miąższem z
ziemniaków. Taką masą napełniamy
ziemniaki, zamykamy i owijamy
szynką. Takie małe
ziemniaki wystarczy jak owiniemy połową plasterka
szynki. Naczynie żaroodporne smarujemy
oliwą i układamy
ziemniaki, pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 15 minut, grzanie góra dół. Podajemy z ulubioną
sałatką lub
sosem czosnkowym.