Wykonanie
Gino D' Acampo- Włoch zamieszkujący Wielką Brytanię, podbijający
serca amatorów kuchni włoskiej. Rekordzista Księgi Guinessa, wydawca 6 książek kulinarnych, twórca programów telewizyjnych o tematyce kulinarnej. Przystojniak, który zauroczy chyba każdą kobietę dedykacją na początku swojej książki Dieta Italiana : "Dedykuję tę książkę wszystkim zaokrąglonym kobietom, które nieustannie liczą kalorie. Pamiętajcie- żaden mężczyzna nie lubi samej skóry i kości!" I co? I ja się
będę tego trzymała! :)
Dieta Italiana to książka pełna kolorowych i pachnących dań, które jak obiecuje autor " pomogą Ci schudnąć i pokochać jedzenie".Nie należy do najdroższych i co najważniejsze przepisy są proste, a do przygotowania większości dań potrzebne są łatwo dostępne składniki.
Na początku książki znajdziemy rady dietetyczki, a na kolejnych stronach ciekawostki i "magiczne" właściwości niektórych składników dominujących w kuchni włoskiej.Później się zaczyna- mamy sycące przepisy na śniadanie, ciekawe przystawki, dania z ryb i
mięsa, desery i ciekawe pomysły na lunch na wynos.
Choć pierwsze danie, które wypróbowałam z tej książki to
jajka zapiekane z
szynką w
sosie pomidorowo-
czosnkowym, to najpierw rzuciły mi się w oczy pieczone faszerowane
cebule z
suszonymi pomidorami, które też na pewno się tu pojawią.
Składniki na 2 porcje:1 łyżka
oliwy extra virgin1 ząbek
czosnku1 puszka krojonych
pomidorów6 świeżych listków
bazylii (niestety nie miałam świeżej i użyłam suszonej)
sól i świeżo zmielony
pieprz4 cienkie plasterki
chudej szynki (użyłam
szynki szwarcwaldzkiej, a co!)2
jajkaNa patelni rozgrzewamy
oliwę i podsmażamy posiekany na plasterki
czosnek ciągle mieszając, aby
czosnek się nie przypalił. Dorzucamy
pomidory z puszki i podsmażamy ok. 10min, aż sos lekko zgęstnieje. Na koniec przyprawiamy sos
bazylią,
solą i
pieprzem. Ja do
pomidorów zawsze dodaję jeszcze odrobinę
cukru, który łagodzi ich kwaśny smak.Na dnie dwóch kokilek układamy po 2 plastry
szynki i wlewamy
sos pomidorowy. Na wierz wbijamy po jednym
jajku i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 10min.
Jajka podajemy jeszcze ciepłe na śniadanie lub kolację. Pyyyyyycha!