Noworoczne spotkania to czas na szybkie w przygotowaniu , proste i atrakcyjne dla kubków smakowych przekąski . Możemy zaserwować na przykład , grecką bruschettę - smaczne i figlarne mini grzanki .składniki na 10 grzanek1 bagietkakilka plasterków szynki4 pomidorykilka listków bazyliikilka czarnych oliwek2 ząbki czosnkuoliwa z oliweksól i pieprzprzepisSzynkę kroimy w paski , bazylię drobno siekamy . Pomidory kroimy w niewielką kostkę, oprószamy solą i pieprzem . Czosnek obieramy , przeciskamy przez praskę i łączymy z oliwą ( 4 łyżki oliwy ) . Bagietkę kroimy na kromki , każdą nacieramy czosnkiem z oliwą z oliwek , umieszczamy w piekarniku i pieczemy kilka minut w temp. 180 st. C.Następnie na kromki nakładamy szynkę, pomidory posypujemy bazylią .Grzanki dekorujemy plasterkami oliwek .