ßßß Cookit - przepis na Grzanki z pomidorami (Bruschette al pomodoro) - My Blueberry Corner

Grzanki z pomidorami (Bruschette al pomodoro) - My Blueberry Corner

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Od czasu wyjazdu do Rzymu, moim ulubionym daniem na upalne dni jest bruschetta z pomidorami. Ta świeża, lekka przekąska podawana jest w większości włoskich restauracji na przystawkę, ale gdy na dworze jest naprawdę gorąco, w moim domu bruschetta jest daniem głównym, ku uciesze wszystkich domowników.
Porcja dla 4-6 osób
Składniki:
2 bagietki lub ciabatty
ok. ½ kg pomidorków cherry lub innych dojrzałych pomidorów
3 ząbki czosnku
10 listków świeżej bazylii
3 łyżki niefiltrowanej oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
125 g mozzarelli
Sposób przygotowania:
Pomidory pokroić w kostkę, przełożyć na durszlak na ok. 5 minut, żeby odciekł nadmiar soków. Czosnek posiekać bardzo drobniutko. Świeże listki bazylii pokroić. Pomidory, czosnek i bazylię przełożyć do salaterki, polać łyżką oliwy, dodać sól i pieprz, wymieszać razem. Mozzarellę pokroić w drobną kostkę. Bagietkę lub ciabattę pokroić na szersze plastry i posmarować z obu stron pozostałą oliwą. Upiec grzanki na złoto na grillu ogrodowym, w piekarniku lub w opiekaczu do kanapek. Grzanki powinny być złote z obu stron. Doprawione pomidory rozłożyć na przypieczonych kromkach, posypać pokrojoną mozzarellą i przybrać listkiem bazylii.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2014/08/grzanki-z-pomidorami-bruschette-al-pomodoro