Wykonanie
Poziom trudnościOd czasu wyjazdu do Rzymu, moim ulubionym daniem na upalne dni jest bruschetta z
pomidorami. Ta świeża, lekka przekąska podawana jest w większości włoskich restauracji na przystawkę, ale gdy na dworze jest naprawdę gorąco, w moim domu bruschetta jest daniem głównym, ku uciesze wszystkich domowników.Porcja dla 4-6 osóbSkładniki:2
bagietki lub ciabattyok. ½ kg
pomidorków cherry lub innych dojrzałych
pomidorów3 ząbki
czosnku10 listków świeżej
bazylii3 łyżki niefiltrowanej
oliwy z oliweksól i
pieprz do smaku125 g
mozzarelliSposób przygotowania:
Pomidory pokroić w kostkę, przełożyć na durszlak na ok. 5 minut, żeby odciekł nadmiar
soków.
Czosnek posiekać bardzo drobniutko. Świeże listki
bazylii pokroić.
Pomidory,
czosnek i
bazylię przełożyć do salaterki, polać łyżką
oliwy, dodać
sól i
pieprz, wymieszać razem.
Mozzarellę pokroić w drobną kostkę.
Bagietkę lub ciabattę pokroić na szersze plastry i posmarować z obu stron pozostałą
oliwą. Upiec grzanki na złoto na grillu ogrodowym, w piekarniku lub w opiekaczu do kanapek. Grzanki powinny być złote z obu stron. Doprawione
pomidory rozłożyć na przypieczonych kromkach, posypać pokrojoną
mozzarellą i przybrać listkiem
bazylii.
Smacznego!