ßßß
Pesto – doskonały włoski sos mający wiele zastosowań w przygotowaniu prostych, szybkich dań w kuchni, jednocześnie doskonały w smaku.We Włoszech pełna jego nazwa to pesto alla genovese. Genovese jak nazwa wskazuje pochodzi z włoskiej Genui. Głównym jego składnikiem są zielone listki bazylii. Istnieje jego czerwona odmiana pesto alla siciliana z suszonymi pomidorami.W lokalach gastronomicznych używa się przeważnie gotowych sosów. W domu jak mam czas robię ten sos samodzielnie i wszystkich do tego zachęcam.Sos pesto:1 duży pęczek bazylii2 łyżki orzeszków piniowych3 ząbki czosnku10 dkg. Startego parmezanu1 szklanka oliwy z oliwekSól, świeżo zmielony pieprzSos najlepiej zrobić w kamiennym moździerzu. Bazylię , orzeszki piniowe i czosnek posiekać, dodać ser .
Wszystkie składniki włożyć do moździerza, dodać sól i mieszać do uzyskania jednolitej masy, dolewając po trochu oliwę. Pod koniec dodać szczyptę pieprzu.Można sos zrobić również w mikserze, jest jednak mniej aromatyczny.Sos należy odstawić w chłodne miejsce na około 1 godzinę.Pierś z kurczaka lekko rozbić przez folię. Posolić, oprószyć pieprzem, przesmażyć na patelni z obu stron.Przełożyć do naczynia w którym będzie można pierś zapiec w piekarniku .Pierś posmarować sosem pesto i przełożyć plastrami pomidora na przemian z plastrami mozzarelli. Zapiekać w piekarniku około 10 minut.Bardzo dobre do tego dania są opieczone młode ziemniaki.