ßßß Cookit - przepis na Pesto bazyliowe

Pesto bazyliowe

nazwa

Wykonanie

Pogoda nas nie rozpieszcza, więc próbuję nowości w kuchni. W końcu się zmobilizowałam i zrobiłam pesto! Jest zupełnie inne niż to kupione w sklepie. Jest bardziej aromatyczne, a kolor jest tak cudowny, że nie chcemy oderwać od niego wzroku! Przepis jest niezwykle prosty i na pierwszy raz nie chciałam robić żadnych modyfikacji :)
Składniki:
2 pęczki bazylii
200g orzeszków piniowych
1,5 ząbka czosnku
sól, pieprz
odrobina parmezanu
3/4 szklanki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Drzewka bazylii obieramy z liści, płuczemy, osuszamy i wrzucamy do miski. Dodajemy orzeszki piniowe, obrany i posiekany czosnek, a także starty parmezan. Dolewamy oliwy z oliwek. Wszystko traktujemy blenderem przez około 5 min. Doprawiamy sola i pieprzem.
Przekładamy do słoiczka, zalewamy od góry warstwą oliwy z oliwek, zakręcamy i tak przygotowane pesto możemy przechowywać w lodówce przez tydzień!
Smacznego :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2013/05/pesto-bazyliowe.html