Wykonanie
Pogoda nas nie rozpieszcza, więc próbuję nowości w kuchni. W końcu się zmobilizowałam i zrobiłam pesto! Jest zupełnie inne niż to kupione w sklepie. Jest bardziej aromatyczne, a kolor jest tak cudowny, że nie chcemy oderwać od niego wzroku! Przepis jest niezwykle prosty i na pierwszy raz nie chciałam robić żadnych modyfikacji :)Składniki:2 pęczki
bazylii200g
orzeszków piniowych1,5 ząbka
czosnkusól,
pieprzodrobina
parmezanu3/4 szklanki
oliwy z oliwekPrzygotowanie:Drzewka
bazylii obieramy z liści, płuczemy, osuszamy i wrzucamy do miski. Dodajemy
orzeszki piniowe, obrany i posiekany
czosnek, a także starty
parmezan. Dolewamy
oliwy z oliwek. Wszystko traktujemy blenderem przez około 5 min. Doprawiamy
sola i
pieprzem.Przekładamy do słoiczka, zalewamy od góry warstwą
oliwy z oliwek, zakręcamy i tak przygotowane pesto możemy przechowywać w lodówce przez tydzień!Smacznego :)