ßßß
Składniki: na kluski:ziemniakimąka ziemniaczana na pesto:2 pęczki świeżej bazylii2 ząbki czosnku60 g startego parmezanu30 g orzeszków piniowychsól i pieprz do smaku70 ml oliwyWszystkie składniki na pesto, oprócz oliwy zmiksować blenderem. Na końcu, małym strumieniem dodawać oliwę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.Ziemniaki ugotować. Wystudzić. Przecisnąć przez praskę , bądź maszynkę. Ziemniaki posolić , ugnieść i wyjąć 1/4 z naczynia. W miejsce wyjętych ziemniaków wsypać mąkę ziemniaczaną. Dodać wyjęte wcześniej ziemniaki i wyrobić ciasto. Formować kluski z dziurką.Wrzucić na osolony wrzątek i gotować na małym ogniu 6-7 minut od wypłynięcia na wierzch.