ßßß
Początek lata to najlepszy moment na jedzenie dań z młodą, surową cukinią.Już wcześniej proponowałam Wam carpaccio z cukinii . Dzisiaj natomiast polecam „spaghetti”. Podane z bazyliowo-miętowym pesto może stanowić osobne danie lub być doskonałym dodatkiem do sałat.Przepis pochodzi z miesięcznika Delicious (sierpien 2013).Składniki: (2 porcje)2-3 młode, malutkie cukiniesól i pieprzgarstka liści miętygarstka liści bazylii1-2 ząbki czosnku1 łyżka tartego parmezanu2-3 łyżki oliwydodatkowo:1-2 łyżki orzeszków piniowych, uprażonych na suchej patelniWykonanie:Cukinie umyć, wytrzeć ręcznikiem papierowym i pokroić wzdłuż na cienkie plasterki. Następnie każdy plasterek pokroić wzdłuż na cienkie paseczki, tak aby powstało „spaghetti”. Posypać solą, wymieszać i przełożyć na sitko na około 10 minut, aby „spaghetti” delikatnie zmiękło/”zwiędło”. Przepłukać zimną wodą i rozłożyć na ręczniku papierowym aby przeschło.Przygotować sos pesto. Wszystkie składniki zmiksować blenderem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.Uwaga: Sos powinien mieć dość gęstą, ale nadal lejącą konsystencję. Jeśli jest zbyt rzadki dosypać trochę więcej parmezanu, jeśli natomiast za gęsty dolać odrobinę oliwy.„Spaghetti” wymieszać z sosem pesto i posypać uprażonymi orzeszkami piniowymi.Smacznego