ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowe ciasto z rabarbarem i olejem rzepakowym

Bezglutenowe ciasto z rabarbarem i olejem rzepakowym

nazwa

Wykonanie

Wiosna już na dobre zagościła za naszymi oknami. Ogromnie się z tego cieszę, wiosenna pogoda jest moją ulubioną – pewnym wytchnieniem po mrozach zimy oraz miłą zapowiedzią ciepłego lata. Wiosna jest też sezonem na różne owoce, na które czekam cały rok. Tak jest właśnie z rabarbarem :) mój pierwszy rabarbarowy wypiek w tym roku jest wyjątkowy – nie zawiera mąki pszennej, przez co nadaje się dla osób na diecie bezglutenowej. A dodatkowo, jak zwykle wspieram akcje używania w wypiekach oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego możecie często znaleźć go w moich przepisach.
Skład (forma 20x25cm):
1 szklanka mąki ziemniaczanej,
1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich,
1/2 szklanki zmielonych ziaren słonecznika,
3,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
4 jajka (oddzielnie żółtka i białka),
300g kefiru,
50g masła,
1/2 szklanki oleju rzepakowego,
3/4 szklanki cukru + dodatkowo 1/2 szklanki do rabarbaru,
szczypta soli,
400g rabarbaru.
1. Mąkę ziemniaczaną, zmielone orzechy i słonecznik wymieszać z proszkiem do pieczania i oddstawić.
2. Białka odzielić od żółtek. W misce utrzeć żółtka z masłem, olejem rzepakowym i 1/2 szklanki cukru na puszystą, jednolitą masę, następnie dodać kefir i wymieszać.
3. Białka ubić z 1/4 szklanki cukru i szczyptą soli na sztywną masę.
4. Rabarbar pokroić na około 1 centymetrowe kawałki (bez obierania), wrzucić do miski i wymieszać z 1/2 szklanki cukru.
5. Do miski z mąką dodać mokre składnki, wymieszać następnie dodawać po łyżce ubite białka, lekko mieszając by nie straciły puszystości.
6. Formę wyłożyć papierem do pieszenia. Ostrożnie przelać ciasto i wyłożyć na nie rabarbar z cukrem (starać się zrobić to równomiernie).
7. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C, piec około 50 minut (sprawdzać już po 40minutach), upieczone cisto powinno być zarumienione, przy rabarbarze nie powinno być surowych części ciasta.
Ciasto najlepiej smakuje w dniu upieczenia, dlatego polecam robienie go na imprezki, albo z połowy składników. Dodatkowo wspaniałym pomysłem jest zjedzenie go na łonie natury! Smacznego! :)
Bezglutenowe Ciasta Desery lato Przepisy
Tagi
bezglutenowe rabarbar
Autor
Anna Sudoł
Z zawodu informatyk, z serca kucharz. Wegetarianka i wyznawczyni absolutnej relaksacji kuchennej. Twardy charakterek łagodzi i rekompensuje ludziom smacznym jedzeniem. Wiecznie w kuchni, wiecznie coś kombinuje. Chciałaby zostać sama sobie szefem i stworzyć coś co zapadnie wszystkim w pamięć.
Poprzedni wpis
Nie zawsze wszystko idzie po naszej myśli
Następny wpis
Lemoniada pietruszkowa
Uwielbiam wilgotne ciasta z owocami i to właśnie t [...] Czytaj dalej +
Prosty placek z rabarbarem
Uwielbiam rabarbar, kwaskowość którą wnosi do cias [...] Czytaj dalej +
Topinambur pieczony z olejem rzepakowym i rozmarynem
Topinambur, ostatnio zyskał na popularności, a wcz [...] Czytaj dalej +
Ciasto jogurtowe z owocami
Truskawski! Morele! Wiosna! Gdy zobaczyłam przepis [...] Czytaj dalej +
Źródło:http://www.grochemogarnek.pl/2014/05/bezglutenowe-ciasto-z-rabarbarem-i-olejem-rzepakowym