ßßß Cookit - przepis na ciasto orzechowe z truskawkami i bezą

ciasto orzechowe z truskawkami i bezą

nazwa

Wykonanie

Dziś mam dla Was ciasto z przepiśnika mojej mamy. Wilgotne ciasto orzechowe i soczyste truskawki przykryte bezą. Z góry chrupiącą a w środku delikatną i mięciutką. Łatwe do zrobienia, warto się na nie skusić w sezonie truskawkowym.
*blaszka 25*34 cm
Składniki:
200 g masła
200 g cukru
6 żółtek
1 jajko
100 g zmielonych orzechów
200 g mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
300 g truskawek + 2 łyżki mąki na bezę:
6 białek pozostałych z ciasta
1 szklanka cukru
szczypta soli
Masło utrzeć z cukrem na puch. Ucierając dodawać po żółtku i jajko. Mąkę przesiać, wymieszać z orzechami i proszkiem do pieczenia. Wymieszać z masą jajeczną. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Truskawki odszypułkować, umyć, osuszyć i obtoczyć w mące. Ułożyć na cieście. Piec około 40 minut w 180*C. Białka ubić z solą i cukrem na sztywną pianę. Wyłożyć na ciasto. Piec jeszcze około 20 minut w 150*C.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/06/ciasto-orzechowe-z-truskawkami-i-beza.html