Dziś mam dla Was ciasto z przepiśnika mojej mamy. Wilgotne ciasto orzechowe i soczyste truskawki przykryte bezą. Z góry chrupiącą a w środku delikatną i mięciutką. Łatwe do zrobienia, warto się na nie skusić w sezonie truskawkowym.*blaszka 25*34 cmSkładniki:200 g masła200 g cukru6 żółtek1 jajko100 g zmielonych orzechów200 g mąki1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia300 g truskawek + 2 łyżki mąki na bezę:6 białek pozostałych z ciasta1 szklanka cukruszczypta soliMasło utrzeć z cukrem na puch. Ucierając dodawać po żółtku i jajko. Mąkę przesiać, wymieszać z orzechami i proszkiem do pieczenia. Wymieszać z masą jajeczną. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Truskawki odszypułkować, umyć, osuszyć i obtoczyć w mące. Ułożyć na cieście. Piec około 40 minut w 180*C. Białka ubić z solą i cukrem na sztywną pianę. Wyłożyć na ciasto. Piec jeszcze około 20 minut w 150*C.