Wykonanie
Sezon na
szczaw już się zaczął, to dopiero pierwszy mój zbiór w tym roku. Zupka wyszła pyszna, polecam.
SKŁADNIKI :1 korpus drobiowypęczek szczawiu około 200-300 g2
marchewki4 średniej wielkości
ziemniakikawałek
selera1
cebula4-5
jajek ugotowanych na twardo1
liść laurowy,
ziele angielskie1 liść
lubczykusól,
pieprz do smaki1
kostka rosołowa1 łyżka
soku z cytryny1,5 l
wody2 duże łyżki
śmietany 18%1 łyżka
maki pszennejPRZYGOTOWANIE :Korpus myjemy, przekładamy do garnka, dodajemy
kostkę rosołowa,
liść laurowy, ziele i zalewamy
wodą. Gotujemy około 20 minut.Warzywa obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i dodajemy do
wywaru łącznie z
lubczykiem. Gotujemy następne 20 minut.Kiedy warzywa i
mięso są już miękkie, wyciągamy korpus i obieramy
mięso z kości.
Mięsko dodajemy do zupy.
Szczaw myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy 2 szklankom
wody i zagotowujemy. Mielimy wszystko blenderem. Mus ze szczawiu wlewamy do zupy, zagotowujemy.
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy.Zupę doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i
sokiem z cytryny.
Śmietanę mieszamy z
mąką i odrobiną
wody, wlewamy do zupy i ponownie zagotowujemy.Zupę podajemy ciepłą z pokrojonym
jajkiem, Smacznego.