ßßß Cookit - przepis na ZUPA SZCZAWIOWA

ZUPA SZCZAWIOWA

nazwa

Wykonanie

Sezon na szczaw już się zaczął, to dopiero pierwszy mój zbiór w tym roku. Zupka wyszła pyszna, polecam.
SKŁADNIKI :
1 korpus drobiowy
pęczek szczawiu około 200-300 g
2 marchewki
4 średniej wielkości ziemniaki
kawałek selera
1 cebula
4-5 jajek ugotowanych na twardo
1 liść laurowy, ziele angielskie
1 liść lubczyku
sól, pieprz do smaki
1 kostka rosołowa
1 łyżka soku z cytryny
1,5 l wody
2 duże łyżki śmietany 18%
1 łyżka maki pszennej
PRZYGOTOWANIE :
Korpus myjemy, przekładamy do garnka, dodajemy kostkę rosołowa, liść laurowy, ziele i zalewamy wodą. Gotujemy około 20 minut.
Warzywa obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i dodajemy do wywaru łącznie z lubczykiem. Gotujemy następne 20 minut.
Kiedy warzywa i mięso są już miękkie, wyciągamy korpus i obieramy mięso z kości. Mięsko dodajemy do zupy.
Szczaw myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy 2 szklankom wody i zagotowujemy. Mielimy wszystko blenderem. Mus ze szczawiu wlewamy do zupy, zagotowujemy.
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy.
Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną wody, wlewamy do zupy i ponownie zagotowujemy.
Zupę podajemy ciepłą z pokrojonym jajkiem, Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2016/05/zupa-szczawiowa.html