Wykonanie
Dzień dobry!W większości domów w Polsce po niedzieli zostaje odrobina rosołu, na której w poniedziałek przygotowuje się zupę. Zazwyczaj jest to pomidorowa, ale
czemu by nie sięgnąć po coś innego? Dzisiaj proponuję Wam zieloną, mocno kwaśną i aromatyczną zupę szczawiową. Kiedyś szczawiu (podobnie jak i
szpinaku) się brzydziłam, teraz jem ze smakiem, to fascynujące jak się zmieniają nasze smaki i upodobania w trakcie naszego życia :-).
Składniki:2
marchewki1
pietruszkakawałek
selerakawałek
poracebulaliść laurowy,
ziele angielskieok. 250 g
żeberek1 duży pęczek szczawiu1 łyżka
masła1 łyżka
mąki pszennejkilka łyżek
śmietany 18%sól,
pieprzziemniakicebulaśmietana 18%jajka ugotowane na twardoWykonanie:Aby przygotować zupę najpierw potrzebujemy
bulionu (można oczywiście wykorzystać gotowy rosół, jak wspomniałam we wstępie) -
marchewkę,
pietruszkę i
seler obieramy ze skórki,
cebulę opalamy nad ogniem i razem z
porem,
liściem laurowym,
zielem angielskim i
żeberkami umieszczamy w garnku, zalewamy 1,5 - 2 l
wody i gotujemy na niewielkim ogniu ok. 45 minut. Gotowy
bulion przecedzamy przez sitko.
Szczaw myjemy i siekamy na drobne kawałki, podsmażamy go kilka minut na roztopionym
maśle. Tak przygotowany
szczaw dodajemy do
bulionu i gotujemy ok. 15 minut. Następnie zawartość garnka dokładnie blendujemy.Kilka łyżek
śmietany mieszamy z
mąką, dodajemy odrobinę zupy i dokładnie mieszamy, następnie
śmietanę powoli wlewamy do zupy, ciągle mieszając. Gotujemy jeszcze kilka minut. Na koniec doprawiamy.Zupę szczawiową podajemy z
makaronem lub tłuczonymi
ziemniakami i
jajkiem. Ja zdecydowałam się na
ziemniaki.
Ziemniaki obrałam i ugotowałam w osolonej wodzie,
cebulkę pokroiłam drobno i mocno zrumieniłam na
maśle, dodałam do
ziemniaków i całość dokładnie rozgniotłam i wymieszałam. Aby uzyskać delikatniejszą konsystencję
ziemniaków, dodałam do nich kilka łyżek
śmietany 18%. Na koniec doprawiłam
solą i
pieprzem.
Smacznego!