ßßß Cookit - przepis na Zupa góralska

Zupa góralska

nazwa

Wykonanie

Składniki:
kości 25 dag
marchew 2
pietruszka 1
seler kawałek 1
cebula 1
czubryca czerwona 1 łyżeczka
maggi
ziemniaki ugotowane ok. 25 dag
jajo 1
mąka pszenna 1:3 ziemniaków
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
śmietana 1 kubeczek
Wykonanie:
Kości zalać wodą, zagotować. Zdjąć powstałą pianę. Warzywa umyć, obrać, oskrobać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wrzucić do wywaru. Dodać przyprawy i gotować na wolnym ogniu ok. 40 minut, do miękkości warzyw, wyjąc kości. Ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać jajo i mąkę, dokładnie wyrobić. Ciasto ma mieć taką konsystencję, by można było nabierać je łyżeczką. Kluseczki wrzucać na gotującą się zupę. Podgotować ok. 10 minut. Doprawić do smaku. Całość zabielić śmietaną.
Źródło:http://gorzko-gorzki.blogspot.com/2013/11/zupa-goralska.html