Wykonanie
Składniki:kości 25 dag
marchew 2
pietruszka 1
seler kawałek 1
cebula 1czubryca czerwona 1 łyżeczka
maggiziemniaki ugotowane ok. 25 dag
jajo 1
mąka pszenna 1:3
ziemniakówsól,
pieprz,
ziele angielskie,
liść laurowyśmietana 1 kubeczekWykonanie:Kości zalać
wodą, zagotować. Zdjąć powstałą pianę. Warzywa umyć, obrać, oskrobać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wrzucić do
wywaru. Dodać
przyprawy i gotować na wolnym ogniu ok. 40 minut, do miękkości warzyw, wyjąc kości.
Ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać
jajo i
mąkę, dokładnie wyrobić. Ciasto ma
mieć taką konsystencję, by można było nabierać je łyżeczką. Kluseczki wrzucać na gotującą się zupę. Podgotować ok. 10 minut. Doprawić do smaku. Całość zabielić
śmietaną.