ßßß
Potrzebujemy:2-2,5 litrów wywaru mięsnego lub warzywnego4-5 ogórków kiszonych (polecam ogórki z tego przepisu)1 marchewkę1 pietruszkę1 dużego ziemniakaliść laurowyziele angielskiesólpieprzmaggiszklanka zalewy z kiszenia ogórków (jeśli mamy swoje ukiszone)ewentualnie śmietana (ja pominęłam)Krok po kroku:Gotujemy wywar mięsny (u mnie z kury) albo warzywny z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.Marchewkę, pietruszkę i ogórki obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach.Ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę.Do gotowego wywaru dodajemy startą marchew i pietruszkę. Gotujemy kilka minut.Następnie wrzucamy ogórki i ziemniaka.Doprawiamy solą, pieprzem lub maggi (jak ktoś lubi...).Dolewamy zalewę z kiszonych ogórków (Możemy pominąć tę czynność, jeśli nie mamy własnych kiszonych ogórków, ja dodałam żeby uzyskać bardziej aromatyczną zupę).Gotujemy, aż ziemniak będzie miękki.Zupę możemy zabielić śmietaną - łączymy 2 łyżki śmietany z chochlą zupy, dokładnie mieszamy i wlewamy do garnka.Smacznego! :-)