ßßß Cookit - przepis na Testowanie przez gotowanie!

Testowanie przez gotowanie!

nazwa

Wykonanie

Zupa ogórkowa jest moją ulubioną zupą, którą przygotowywała moja Mama.
Najbardziej w niej smakowały mi ziemniaki, które nigdy nie były rozgotowane, a idealnie miękkie w środku i troszkę twardsze na zewnątrz.
Co tu dużo mówić - zupa ogórkowa to prawdziwy smak dzieciństwa! :-)
Potrzebujemy:
2-2,5 litrów wywaru mięsnego lub warzywnego
4-5 ogórków kiszonych (polecam ogórki z tego przepisu)
1 marchewkę
1 pietruszkę
1 dużego ziemniaka
liść laurowy
ziele angielskie
sól
pieprz
maggi
szklanka zalewy z kiszenia ogórków (jeśli mamy swoje ukiszone)
ewentualnie śmietana (ja pominęłam)
Krok po kroku:
Gotujemy wywar mięsny (u mnie z kury) albo warzywny z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.
Marchewkę, pietruszkę i ogórki obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach.
Ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę.
Do gotowego wywaru dodajemy startą marchew i pietruszkę. Gotujemy kilka minut.
Następnie wrzucamy ogórki i ziemniaka.
Doprawiamy solą, pieprzem lub maggi (jak ktoś lubi...).
Dolewamy zalewę z kiszonych ogórków (Możemy pominąć tę czynność, jeśli nie mamy własnych kiszonych ogórków, ja dodałam żeby uzyskać bardziej aromatyczną zupę).
Gotujemy, aż ziemniak będzie miękki.
Zupę możemy zabielić śmietaną - łączymy 2 łyżki śmietany z chochlą zupy, dokładnie mieszamy i wlewamy do garnka.
Smacznego! :-)
Źródło:http://ugotujiprzetestuj.blogspot.com/2014/08/zupa-ogorkowa-mojego-dziecinstwa.html