Wykonanie
Zupa kalafiorowa musi być bogata w...?
Kalafior :) Dlatego nie żałujmy go. Jak się ugotuje będzie miękki i przepyszny! Do tego
marchewka,
ziemniaki, białe warzywa:
pietruszka i
seler. I dużo przypraw. Tym razem bez
kostki rosołowej... Zdrowo zatem:)
Składniki:1,5 litra
wody1/2 główki większego
kalafiora (lub jeden mniejszy cały) podzielonego na różyczki2
ziemniaki1
marchew2 małe
pietruszki lub jedna dużakawałek
selera1 łyżeczka
lubczyku1 łyżeczka
kurkumysól,3 ziarenka
pieprzu4
listki laurowe4 ziarenka
ziela angielskiego1 łyżka
śmietany 18% do zabielenia zupy - opcjonalnie (ja zabieliłam, lubię)
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Tak samo robimy z
marchewką - przekładamy go garnka
Pietruszkę i
seler obieramy, myjemy i przekładamy do garnka w całości. Dodajemy różyczki
kalafioraPrzyprawiamy:
lubczykiem,
kurkumą, listkami laurowymi, ziarenkami
pieprzu i
ziela angielskiego.
Kurkuma spowoduje, że zupa będzie miała ładny, mocny kolor i będzie bogata w smaku. Smak nie będzie ostry, ale wyraźnyWstawiamy na duży ogień, przykrywamy, a gdy zupa zacznie się gotować wówczas ogień zmniejszamy i gotujemy pod przykryciem 30 minutZupę można zabielić
śmietaną. Ja to zrobiłam, bo lubię, ale nie jest to konieczne. Dla mnie zupa ze
śmietaną jest taka wykończona :) Pamiętajmy, że przy zabielaniu zupy należy najpierw
śmietanę zahartować. Sposób hartowania
śmietany opisywałam już wielokrotnie na blogu przy okazji przepisów na inne zupy -
brokułową,
pieczarkową, ziemniaczaną na
boczku,
ogórkową,
pomidorową . Trzeba więc pamiętać, aby nie wlewać
śmietany do gorącej zupy, tylko odwrotnie: łyżkę
śmietany wlać do kubka i do niej dodać chochelkę gorącej zupy - dobrze wymieszać sprężynką i przelać całość do garnka mieszając. Nie gotować!
Smacznego! :)