Wykonanie
Takie szaszłyki z pewnością posmakują każdemu, minimum składników, pracy, a smak rewelka. Podaję je zawsze w towarzystwie grzanek
czosnkowych i
sosu czosnkowego, bo my jesteśmy
czosnkowe potworki :D
Składniki na około 8 - 9 porcji2 większe
filety z kurczaka1 duża
czerwona papryka2 średnie
cebule (może być biała jak i fioletowa)100 gramów
boczku wędzonego (można wspomóc się plastrowanym)5 łyżek
oleju2 płaskie łyżki
przyprawy do kurczaka (używam Kotayi)0,5 łyżeczki granulowanego
czosnku lub 2 przeciśnięte ząbki
czosnkowe grzanki:2 małe
bagietki100 gramów miękkiego
masła2 - 3 ząbki
czosnku lub 0,5 łyżeczki granulowanego
sos czosnkowy:2 - 3 ząbki
czosnku lub 3/4 łyżeczki suszonego200 gramów kwaśnej
śmietany 12% lub
jogurtu greckiego1 kopiasta łyżka
majonezusól,
czarny pieprz2 szczypty
cukruOlej łączymy z
przyprawą, mieszamy dokładnie.Filety siekamy w kosteczkę, smarujemy marynatą, odstawiamy do lodówki na 12 - 24 godziny.Po tym czasie
paprykę i
boczek kroimy w kosteczkę,
cebule w piórka.Na patyczki do szaszłyków nadziewamy najpierw
boczek,
potem kostkę
kurczaka,
paprykę,
cebulę i czynność powtarzamy do wykończenia składników.Pieczemy na grillu lub w piekarniku z obu stron do miękkości
mięsa.UWAGA: Piekarnik temperatura 190 stopni przez 20 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu (wysusza
mięso), na środkowym poziomie).
Masło dokładnie łączymy z
czosnkiem.
Pieczywo smarujemy najlepiej a obu stron, przypiekamy na grillu lub ruszcie piekarnika na złoto.Smacznego :)