Wykonanie
W mojej kuchni gości dziś
kurczak w pomidorach, który jest wręcz wyśmienity. Zarówno swoim smakiem, zapachem oraz wyglądem potrafi rozbudzić zmysły nie jednej osoby. Myślę, że znajdzie się wiele takich, którzy chcieliby dostać takie danie przygotowane przez swoją połówkę niż iść do restauracji, tym bardziej w taki dzień jak Walentynki.Składniki (dla dwóch osób):- 3
filety z kurczaka- 10 plastrów
szynki szwarcwaldzkiej- 5
pomidorów- 3 łyżki
masła- łyżka
oleju-
oregano-
cukier-
sól- świeżo zmielony
pieprz-
jogurt grecki- 6 listków
bazylii- 4 ząbki
czosnku-
bagietkaPrzygotowanie:
Filety z kurczaka kroimy na 3 małe kawałki, prószymy
solą oraz świeżo zmielonym
pieprzem. Zawijamy w
szynkę szwarcwaldzką.
Pomidory należy sparzyć. W tym celu
pomidory wkładamy do gorącej
wody na kilka minut a następnie do zimnej
wody (żeby
pomidory było łatwiej obierać nacinamy skórkę nożem przed włożeniem do gorącej
wody). Następnie kroimy je w drobną kosteczkę. Za pomocą sitka odlewamy nadmiar soku.
Pomidory wrzucamy do miski, dodajemy pół łyżeczki
cukru,
soli oraz łyżeczkę
oregano i wszystko mieszamy ze sobą.Rozgrzewamy patelnię, dodajemy łyżkę
masła i
oleju. Wkładamy wcześniej przygotowane
piersi z kurczaka i pieczemy z każdej strony. Zdejmujemy
kurczaka z patelni i przekładamy na talerz.Na tą samą patelnię dodajemy łyżkę
masła i wrzucamy
pomidory. Gotujemy przez 5 minut, następnie wkładamy
kurczaka i gotujemy wszystko przez 3 minuty.Podajemy z
jogurtem greckim,
bazylią oraz grzankami z
masłem czosnkowym.