ßßß
Potrzebujemy:podwójną pierś z kurczakaprosciuttonatkę pietruszki1 ząbek czosnkupomidorki koktajlowe (garść)oregano, sól i pieprz3 łyżki roztopionego masłakilka listków bazyliiPiekarnik nastawiamy na 200 stopni.Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i żyłek. Kroimy na mniejsze kawałki, każdą pierś na trzy części. Wypukłą stronę nacinamy lekko nożem, układamy w naczyniu żaroodpornym nacięciem do dołu. Solimy, pieprzymy (pamiętajmy, że szynka jest słona więc nie potrzeba zbyt wiele soli), posypujemy szczyptą oregano.Czosnek przeciskamy przez praskę i smarujemy nim kurczaka. Następnie polewamy go rozpuszczonym masłem, na wierzch układamy po plasterku szynki prosciutto na każdy kawałek mięsa. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.Pomidorki przekrawamy na pół i układamy dookoła mięsa.Pieczemy w 200 stopniach przez 22 minuty. Podajemy najlepiej od razu po upieczeniu. Smacznego:)