Wykonanie
Szybkościowy
kurczak, banalnie prosty i bardzo aromatyczny jak na kuchnię arabską przystało.
Mięso możemy zamarynować dzień wcześniej, a
potem tylko wrzucić na patelnię na 15 minut, jednocześnie piekąc w piekarniku frytki, sos i surówka robi się błyskawicznie, polecam dla zabieganych i nie tylko !
3 duże
filety z kurczaka (około 800 gramów)zestaw
przyprawowy robiony samodzielnie:0,5 płaskiej łyżeczki
soli1 płaska łyżeczka
słodkiej papryki1/3 łyżeczki
kolendry (zmielonej)0,5 łyżeczki suszonego
czosnku3 szczypty sproszkowanego
imbiru3 szczypty
curry3 szczypty
pieprzu cayenne1/4 łyżeczki kuminu (
kminu rzymskiego)szczypta
cynamonu2 szczypty
kurkumy2 szczypty zmielonego
kminku4 łyżki
oleju lub 3 łyżeczki
przyprawy do shoarmy (polecam z Kamisu, zdjęcie poniżej)4 łyżki
olejusos czosnkowy na szybko:2 - 3 ząbki
czosnku lub 3/4 łyżeczki suszonego200 gramów kwaśnej
śmietany 12% lub
jogurtu greckiego1 kopiasta łyżka
majonezusól,
czarny pieprz2 szczypty
cukruPrzyprawy dokładnie wymieszać z
olejem.Jeśli nie dysponujecie tyloma rodzajami przypraw możecie użyć gotowej mieszanki, polecam tą, nie ma niej zbędnych dodatków i uważam, że jest najbardziej "prawdziwa".
Składniki na
sos czosnkowy dokładnie wymieszać ze sobą, odstawić do lodówki by się "przegryzły".
Mięso pokroić na małe kawałki, wymieszać z marynatą, włożyć do miski, przykryć folią
śniadaniową, odstawić na kilka - kilkanaście godzin do lodówki (na przykład na noc).Po upływie tego czasu
mięso wyłożyć na patelnię i usmażyć (nie dodawać już tłuszczu).
W międzyczasie upiec frytki i przygotować surówkę ( u mnie najzwyklejszy
miks sałat z dodatkiem
pomidora).
Mięso i surówkę na talerzach polać przygotowanym uprzednio sosem, podawać na przykład z frytkami, smacznego !