ßßß Cookit - przepis na Grilowana pierďż˝ z kurczaka w jogurtowej skorupce

Grilowana pierďż˝ z kurczaka w jogurtowej skorupce

nazwa

Wykonanie

Jogurt stanowi znakomitą bazę marynaty, a wymieszane z nim przyprawy nie znikają podczas grilowania. Zamiast tego tworzą delikatną i miękką skorupkę, a smaki wydobywają się z mięsa z każdym ugryzieniem.
Składniki:
2 piersi z kurczaka
1/2 łyżki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki mielonego kminu
1/2 łyżki curry
1 ząbek czosnku
250 ml jogurtu greckiego
sól i pieprz do smaku
Jogurt grecki wlewamy do płaskiego naczynia i dodajemy do niego kolendrę, kmin, curry, rozgnieciony czosnek oraz sól i pieprz według uznania. Wszystko dokładnie mieszamy. Piersi z kurczaka kroimy wzdłuż na pół i dodajmy je do jogurtu z przyprawami. Mięso dokładnie obtaczamy w jogurcie i pozostawiamy je w nim przykryte folią spożywczą przez 30 minut najlepiej w lodówce. Po tym czasie mięso kładziemy na ruszcie i grilujemy je jakieś 20-30 minut. Czas grilowania zależy od grila jakiego macie, ja grliowałam mięso w mojej mikrofalówce przez 35 minut. Ugrilowane mięso powinno mieć ładą lekko miejscami przypaloną skórkę. Smacznego !!!
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2016/04/Grilowana-piers-z-kurczaka-w-jogurtowej-skorupce.html