Wykonanie
Składniki:
pierś kurczaka 0,4 kg
szalotki 4
czosnek 2 ząbkikawałek świeżego
imbiru (lub mielony)nasiona
kolendry (rozgniecione w moździerzu) 1 łyżkamielony
kmin rzymski ½ łyżeczki
sól 1 łyżeczka
cukier 2 łyżki
olej 3 łyżkiWykonanie:
Mięso opłukać pod zimną
wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w paski o wymiarach ok. 10x3 cm.
Szalotki obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę.
Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę, dodać do
cebulki. Obrany i starty (na tarce o małych oczkach)
imbir (można zastąpić mielonym),
kminek,
sól,
cukier,
olej połączyć z
szalotkami i
czosnkiem, utrzeć na gładką masę.
Mięso wymieszać z pastą i marynować 1 godzinę. Marynowane paski
mięsa zrolować i nadziać na drewniane szpadki. Szaszłyki piec na złotobrązowy kolor w piekarniku, w 180 stopniach, przez pół godziny. Podawać z sosami (pikantnym,
majonezowym, tzatziki, arachidowym,
chili).