Wykonanie
Shoarma to tradycyjna kuchnia arabska , sposób przyrządzania tej potrawy jest różny dla rożnych regionów , podobnie jak nasze gołąbki niby te same , a jednak zawsze ciut inne w każdym domu . Prosta i szybka w przygotowaniu potrawa , jest naprawdę smaczna i nawet dzieci chętnie po nią sięgają . Podana z
czosnkowym sosem jogurtowym lub innym dipem jest po prostu obłędna , a do tego frytki i mamy niebo . Lubię takie proste i szybkie w przygotowaniu potrawy , które wiem ,że uszczęśliwią wszystkich i nie
będę musiała gotować kilku obiadów jednego dnia…co niestety zdarza się przy moich marudach 😉
Składniki na 5-6 osób :2 podwójne
filety z kurczakaolej do smażenia
sól do smaku
Mieszanka przypraw :1/2 łyżeczki
goździków6 ziaren
kardamonu1 łyżeczka kuminu (
kmin rzymski )1/2 łyżeczki nasion
kolendry1 łyżeczka nasion
kozieradki2 łyżeczki łagodnego
curry2 łyżeczki -płaskie ,
czosnku granulowanego1 łyżeczka
cukru6 malutkich (1 cm) suszonych papryczek
piri piri (lub inna
ostra papryka w lubianej ilości )1/2 łyżeczki -płaskiej gałki muszkatowej
Wszystkie
przyprawy wrzucamy do młynka do
kawy i mielimy na drobniutko .
Piersi z kurczaka kroimy drobniutko i cieniutko , przekładamy do miski , solimy , skrapiamy 2 łyżkami
oleju i posypujemy 2 łyżkami od zupy
przyprawy ( nie martwcie się nie będzie za mocne ) . Całość mieszamy dokładnie pokrywając
kurczaka marynatą i wstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę , a najlepiej na całą noc .
Po tym czasie smażymy na mocno rozgrzanej patelni , na niewielkiej ilości
oleju , cały czas mieszając , aż
kurczak nabierze złoto-brązowego koloru jak na zdjęciu . Gotowe , podajemy z frytkami i świeżymi warzywami z dresingiem w towarzystwie
sosu czosnkowego lub
jogurtowego ..pychota . Polecam .