ßßß Cookit - przepis na Kurczak w cydrze

Kurczak w cydrze

nazwa

Wykonanie

Przyczepiło się dziś do mnie takie powiedzonko, które lata temu ćwiczyliśmy na zajęciach z logopedii: „Czy trzy cytrzystki grają na cytrze, czy druga gwiżdże, a trzecia łzy trze?” … cały dzień kołatało mi się po głowie „cytrzystki na cytrze” a stąd już bardzo blisko do „cytrzystki na cydrze”. Jako że kanibalizm porzuciłam już jakiś czas temu… i teraz złagodniałam, nie odgryzam ludziom głów… niech tam cytrzystki sobie brzdąkają dalej, my zaspokoiliśmy nasze apetyty kurczakiem marynowanym w cydrze
Składniki:
kurczak – 1 szt,
cydr domowej roboty – 0 , 5 l,
curry indyjskie (kumin, kozieradka, kurkuma, kolendra, gorczyca, kardamon, imbir, papryka ostra) – 3 łyżki,
czosnek- 1 ząbek,
olej – 2 łyżki,
sól do smaku.
Przygotowanie:
Kurczaka umyć a następnie przekroić na połowę. Włożyć do rondla i zalać cydrem. Do marynaty dosypać curry indyjskie oraz sól. Dodać dwie łyżki oleju a także zmiażdżony czosnek. Wstawić mięso na 6 godzin do lodówki. Po tym czasie umieścić w brytfance razem z cała marynatą i piec przez ok. 50 minut w temperaturze 160-180 stopni. Od czasu do czasu polewać sosem z marynaty albo obracać całe połówki kurczaka. Przepis prosty a kurczak pyszny.
Źródło:http://galantyna.pl/2014/10/kurczak-w-cydrze