Wykonanie
Na wczorajszy obiad sięgnęłam do kuchni indyjskiej i zrobiłam tego chyba najbardziej popularnego
kurczaka w tamtej części świata. Przeglądałam wiele przepisów i wszystkie są podobne a posługiwałam się znalezionym tutaj .
Kurczak jest pyszny, aromatyczny i mięciutki. U mnie takie
mięso pojawia się bardzo często i jakoś nie chce się nam znudzić. Jest to moja propozycja do akcji Z widelcem po Azji .
Składniki:1 kg kawałków
kurczaka z kością3 łyżki
soku z cytryny2 łyżki startego świeżego
imbiru2 łyżki drobno posiekanego
czosnku1 łyżeczka zmielonych nasion
kozieradki (lub suszonych liści)5 łyżek
oleju z
gorczycyłyżeczka
kurkumy1,5 łyżeczki
przyprawy garam masala2 łyżeczki mielonego
kminu2,5 łyżeczki mielonej
kolendry2 łyżeczki
czerwonego chilli w proszku2-4 łyżeczki tandoori
masala lub
papryki w proszku 1 łyżeczka
soli150 g gęstego
jogurtuUmieścić
kurczaka w misce (ew. usunąć skórę), dodać
sok z cytryny,
imbir i
czosnek i wymieszać. Dodać
kozieradkę i
olej z
gorczycy, obtoczyć
mięso. Cały czas mieszając, dodać
garam masala,
kmin,
kolendrę,
chilli, tandoori
masala (lub
paprykę) i
sól. Na koniec dodać
jogurt i dobrze wymieszać. Przykryć miskę folią i wstawić do lodówki na minimum 2-3 godziny, można na całą noc. Wyjąć z lodówki 1 godzinę przed pieczeniem. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Wyłożyć
kurczaka na blachę (pozostałą marynatę wylać) i piec w górnej części piekarnika ok. 20 minut (nakłuć szpikulcem
mięso w najgrubszym miejscu, wypływający sok powinien być przezroczysty).Smacznego:)