Wykonanie
Łosoś w orientalnym wydaniu
Dziś na obiad byl
łosos w orientalnym wydaniu. Moja rodzinka bardzo lubi dania z
lososia, szczegolnie te na ostro . Wiec nie pozostalo mi nic innego jak sprobowac przyrzadzic
lososia tikka
masala . Orientalnie i ostro!
Moj mozdzierz znowu poszedl w ruch. Tym razem do orientalnej mieszanki tikka
masala wybralam
kolendre,
kmin rzymski i
kozieradke. Marynata wyszla dosyc gesta, jak rub ( marynata o ziarnistej konsystencji) ale wlasnie taka ma byc. Natarlam nia
lososia i nie ukrywam, zostawilam
rybe na noc w lodowce. Na ogol marynuje
ryby i
mieso przez noc. Cala marynata powedrowala rowniez z
lososiem do piekarnika.
Losos smakowal niesamowicie!
A oto przepisSkladniki:4 porcje500 g
łososia, odfiletowany1½ łyżeczki
soli1 łyżka
imbiru, świeżo startego2 czerwone
chili2 ząbki
czosnku, przecisniete1 pęczek
kolendryszczypta
pieprzu kajenskiego ( my lubimy na ostro, wiec bylo ½ łyżeczki)2 łyżeczki nasion
kminu rzymskiego1 łyżeczka nasion
kolendry1 łyżeczka nasion
kozieradki2 łyżki
przecieru pomidorowego1 łyżka
soku z cytryny3 łyżki
oleju arachidowego, lub innego o neutralnym smakuWykonanie:Nasiona przypraw podpraz na patelni, a nastepnie utrzyj w mozdzierzu lub zmiksuj w mlynku.Posiekaj drobno oczyszczona z nasion
chili oraz
kolendre. Przecisnij
czosnek przez praske. Obierz i utrzyj 3 cm
imbiru. Wymieszaj wszystkie skladniki do marynaty.Podziel
lososia na 4-5 porcji i wymieszaj z marynata. Marynuj
lososia najmniej przez 2 godziny, a najlepiej przez noc.Piecz
lososia w piekarniku na 220ºC (termoobieg) przez 20 minut lub smaz na patelni okolo 5 minut po kazdej stronie w zaleznosci od grubosci porcji.
Moje dzieci lubia tak upieczonego
lososia z
szafranowym ryzem. Ja natomiast skusilam sie dzisiaj na pozywna i zdrowa salatke. Ale o salatce w jutrzejszym wpisie.Polecane przepisyProsty przepis na
kurczak tikka
masalaDyniowe placuszki na ostroI znowu orientalne zapachy w mojej kuchni