ßßß Cookit - przepis na Orientalny łosoś na ostro tikka masala

Orientalny łosoś na ostro tikka masala

nazwa

Wykonanie

Łosoś w orientalnym wydaniu
Dziś na obiad byl łosos w orientalnym wydaniu. Moja rodzinka bardzo lubi dania z lososia, szczegolnie te na ostro . Wiec nie pozostalo mi nic innego jak sprobowac przyrzadzic lososia tikka masala . Orientalnie i ostro!
Moj mozdzierz znowu poszedl w ruch. Tym razem do orientalnej mieszanki tikka masala wybralam kolendre, kmin rzymski i kozieradke. Marynata wyszla dosyc gesta, jak rub ( marynata o ziarnistej konsystencji) ale wlasnie taka ma byc. Natarlam nia lososia i nie ukrywam, zostawilam rybe na noc w lodowce. Na ogol marynuje ryby i mieso przez noc. Cala marynata powedrowala rowniez z lososiem do piekarnika. Losos smakowal niesamowicie!
A oto przepis
Skladniki:
4 porcje
500 g łososia, odfiletowany
1½ łyżeczki soli
1 łyżka imbiru, świeżo startego
2 czerwone chili
2 ząbki czosnku, przecisniete
1 pęczek kolendry
szczypta pieprzu kajenskiego ( my lubimy na ostro, wiec bylo ½ łyżeczki)
2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
1 łyżeczka nasion kolendry
1 łyżeczka nasion kozieradki
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki oleju arachidowego, lub innego o neutralnym smaku
Wykonanie:
Nasiona przypraw podpraz na patelni, a nastepnie utrzyj w mozdzierzu lub zmiksuj w mlynku.
Posiekaj drobno oczyszczona z nasion chili oraz kolendre. Przecisnij czosnek przez praske. Obierz i utrzyj 3 cm imbiru. Wymieszaj wszystkie skladniki do marynaty.
Podziel lososia na 4-5 porcji i wymieszaj z marynata. Marynuj lososia najmniej przez 2 godziny, a najlepiej przez noc.
Piecz lososia w piekarniku na 220ºC (termoobieg) przez 20 minut lub smaz na patelni okolo 5 minut po kazdej stronie w zaleznosci od grubosci porcji.
Moje dzieci lubia tak upieczonego lososia z szafranowym ryzem. Ja natomiast skusilam sie dzisiaj na pozywna i zdrowa salatke. Ale o salatce w jutrzejszym wpisie.
Polecane przepisy
Prosty przepis na kurczak tikka masala
Dyniowe placuszki na ostro
I znowu orientalne zapachy w mojej kuchni
Źródło:http://codojedzenia.pl/losos-w-orientalnym-wydaniu