Wykonanie
Kurczak Tandoori to popularne danie kuchni indyjskiej.Jest to pieczony
kurczak, marynowany w
jogurcie i przyprawach. Nazwa wywodzi się od słowa "tandoor", oznaczającego gliniany cylindryczny piec, w którym tradycyjnie
pieczono mięso. Zazwyczaj nadaje mu się intensywnie czerwoną barwę, lecz oczywiście nie jest to konieczne: i bez tego będzie pyszny. Przepis na podstawie ReadySteadyEat.Do nadania koloru można użyć
czerwonego barwnika spożywczego. Można również uzyskać (co prawda trochę mniej intensywną) czerwona barwę za pomocą naturalnych przypraw (i ja wolę tę wersję), jak na przykład czerwonego kaszmirskiego
chili, które jest mniej pikantne od zwykłego
chili, za to charakteryzuje się intensywniejszym kolorem. Jeśli nie macie kaszmirskiego
chili, można zrobić jego "zamiennik", mieszając 2 części słodkiej węgierskiej
papryki z jedna częścią
chili.
4 ćwiartki
kurczakamarynata:4 łyżki gęstego
jogurtu naturalnego, najlepiej typu greckiego lub bałkańskiego1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
chili (do smaku)1/2 łyżeczki czarnego świeżo mielonego
pieprzu1/2 łyżeczki mielonej
kolendry1 łyżeczka
przyprawy garam masala1 łyżeczka mielonego kuminu (
kmin rzymski, nie
kminek)ew. czerwony barwnik lub czerwona węgierska
papryka1 łyżka
soku z cytrynykawałek
imbiru wielkości
wiśni,obrany, drobno posiekany2 ząbki
czosnku,obrane, drobno posiekaneZ
kurczaka zdjąć skórę. Z górnej strony mesa zrobić po 2-3 nacięcia aż do kości, by
przyprawy lepiej wnikały.
Kurczaka natrzeć
słodką papryką i
sokiem z cytryny.Z
jogurtu i podanych przypraw przygotować marynatę.
Kurczaka natrzeć marynatą (także w nacięciach) i marynować w lodówce, pod przykryciem przez 6-12 godzin.
Mięso piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. C aż będzie miękkie (ok. 1 godz.), następnie odkryć
mięso i zrumienić (aby wyglądało jak pieczone w piecu - używam do tego górnej grzałki grilla w kuchence).
Tandoori Chicken bez barwnika