Wykonanie
Bardzo się dziwię, że dopiero niedawno odkryłam to danie. A jak już odkryłam, to pokochałam całym
sercem. Dziś proponuję
jajka w towarzystwie
szpinaku. Pikantny
pomidorowo-
szpinakowy sos stanowi idealne tło dla delikatnych, kremowych, rozpływających się po nim
żółtek. Mniam.Składniki (porcja dla dwóch osób):-3-4
jajka-2
cebule-2-3 ząbki
czosnku-4 łyżki
oliwy-1/2 łyżeczki słodkiej mielonej
papryki-1 łyżeczka
oregano-ok. 200g
świeżego szpinaku-1 łyżeczka
cukru-1 łyżka
octu winnego-
szczypior-puszka krojonych
pomidorów-
sól,
pieprz do smaku
Cebulę kroimy w półtalarki i szklimy na
oliwie.
Czosnek przeciskamy przez praskę.
Szpinak płuczemy i siekamy i wraz z
czosnkiem dodajemy do
cebuli. Chwilę podsmażamy, uważając, aby nie przypalić
czosnku. Dodajemy
pomidory,
ocet,
cukier oraz
przyprawy, mieszamy i gotujemy aż płyn się zredukuje. Doprawiamy
solą i
pieprzem według uznania. W powstałym sosie robimy zagłębienia, w które następnie wbijamy
jajka. Smażymy do momentu ścięcia (patelnię można przykryć). Gotowe danie obficie posypujemy posiekanym
szczypiorem.
Smacznego!