Wykonanie
Drożdżowe ciasto uznawane za trudne hmm
czemu nie wiem szczerze mówiąc bo zawsze mi wychodzi.Dziś mały eksperyment bo miało być
cynamonowe do odrywa nią ale wyszło zupełnie inaczej.Z kuchni zapachnialo
drożdżami i orzeźwiający zapachem
skórki cytrynowej.Pięknie urosła ta babeczka i super smakuje!Składniki na ciasto:3 szklanki
mąki,1/4 szklanki
cukru,20 g świeżych
drożdży,1/4 szklanki
mleka,50 g
masła,1/3 szklanki
wody,szczypta
soli,2
jajkaCytrynowy cukier :1/2 szklanki
cukru,skórkę otarł z 3
cytrynDodatkowo łyżka roztopionego
masła do posmarowania ciasta przed pieczeniem.Forma do keksu ok 22-25 cm.Do misy miksera wsypuję dwie szklanki
mąki i
cukier.Następnie kruszy
drożdże-mieszam.W garnuszku podgrzewam
wodę z
masłem dopóki się nie rozpuści.Dolewamy zimną
wodę i chwilę pozostawiam do przestudzenia.Ciasto wyrabiam końcówką "hak".Do robota dolewamy płyn z
masłem i wyrabiam.Ciasto będzie lejące.Do masy pojedynczo dodaje
jajka i mieszam.Dodaję następnie pół szklanki
mąki i chwile wyrabiam.Następnie ciasto przekładam do miski metalowej posypanej
mąką i wyrabiam ręcznie dosypując
mąki do momentu aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk.Miskę przykrywam ściereczką i odkładam ciasto do wyrośnięcia ok. godziny.W tym czasie przygotowuje
cukier ze
skórką cytrynowa.Do miski wsypuję
cukier i ścieram
skórkę z cytryn-mieszam i pozostawiam.Gdy ciasto podwoi objętość,rozwałkowuję na stolnicy płasko i całość smaruje
cukrem ze skórką. Zwijam jak roladę i składam w pół.Ciasto przekładamy do wysmarowanej
masłem formy i ponownie zostawiam do wyrośnięcia ok 30 minut.Po upływie tego czasu Wyrośnięte ciasto smaruje z wierzchu rozpuszczonym
masłem i posypuje
cukrem.Pieke w 180 stopniach 30 minut.Gdy ciasto zbytnio nam się zrumieni po 20 minutach należy przykryć wierzch pergaminem aby ciasto się nie spaliło.