ßßß Cookit - przepis na Wielkanoc: Biała kiełbasa pieczona w czerwonym winie

Wielkanoc: Biała kiełbasa pieczona w czerwonym winie

nazwa

Wykonanie

Tradycyjnie je się ją w żurku, gotowaną czy zapiekaną w cieście. Ja postanowiłam pokazać Wam inny, a zarazem jakże elegancki, sposób podania surowej białej kiełbasy. Wędlina ta przygotowywana jest zazwyczaj z dużej ilości wieprzowego mięsa z odrobiną tłuszczu, majerankiem, czosnkiem i kminkiem. Poszukajcie w sklepach i na targowiskach wiejskiej, najlepiej z lokalnej rzeźni, dzięki temu na pewno będzie smaczna i bez dodatkowych, zbędnych składników. Takie pyszne kiełbaski można wykorzystać jako farsz do pieczonych drożdżowych pierogów, usuwając wcześniej naturalną osłonkę, albo jako klopsiki do żurku.
Kiełbasa pieczona w winie zyskuje zupełnie nowy smak – jest krucha i delikatna, wręcz rozpływa się w ustach, wino oddaje jej słodycz, goryczkę i kwasowość, a odrobina przypraw, masło i czerwona cebula wspaniale zagęszczają sos. Idealna propozycja. Postanowiłam podać to danie z duszonym jarmużem – idealny duet.
Składniki:
4 porcje:
kiełbasa:
1/2 kg surowej białej kiełbasy
350 ml czerwonego półwytrawnego wina
3 czerwone cebule
50 g masła
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
jarmuż:
200 g jarmużu, umytego i poc i ętego na kawałki
30 g masła
1 łyżka oliwy
3 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie:
kiełbasa:
Cebulę pokroić w pół talarki i wyłożyć nią foremkę do zapiekania.
Dodać przyprawy, na wierzchu rozłożyć kiełbasę, wiórki masła i zalać ją winem.
Piec w 200 stopniach przez 30 minut, kontrolując w połowie pieczenia poziom płynu.
Podawać z musztardą i chrzanem.
jarmuż:
Jarmuż pociąć nożyczkami oddzielając liście od twardych łodyg.
Na patelni rozpuścić masło z olejem.
Wrzucić jarmuż, smażyć pod przykryciem 3-4 minuty, po czym dodać sos sojowy, wymieszać i dusić jeszcze 1-2. Podawać z kiełbasą lub jako jarzynkę do obiadu.
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2016/03/30/wielkanoc-biala-kielbasa-pieczona-w-czerwonym-winie