ßßß Cookit - przepis na CYTRYNOWY ŁOSOŚ Z RYŻEM I SAŁATKĄ POMIDOROWO-KALAREPOWĄ

CYTRYNOWY ŁOSOŚ Z RYŻEM I SAŁATKĄ POMIDOROWO-KALAREPOWĄ

nazwa

Wykonanie

Ależ mi się nazbierało spraw do załatwienia. Do tego przez ciągle powiększający się brzuszek robię wszystko w zwolnionym tempie. Zgromadziłam już kilka przepisów, które czekają cierpliwie na publikację. Pamiętacie grillowanego kurczaka z frytkami ? Śmieję się, że to był chyba "obiad skazańca" - ostatnie danie dla mnie, nie dla dziecka. Ze względu na maluszka (Anielka zdecydowanie nie pochwalała mojej pikantnej, dość tłustej diety) przerzuciłam się na rybki, gotowany drób, kasze, ryże i najróżniejsze sałatki i surówki.
Składniki (2 porcje):
łosoś
2 filety z łososia (ze skórką)
pęczek świeżej kolendry
szczypta soli himalajskiej
szczypta pieprzu
4 łyżki oliwy
4 plasterki cytryny
sałatka
3 pomidory
1 kalarepa
łyżka oliwy
szczypta soli
ponadto
ryż (u mnie mieszanka białego z dzikim)
Filety z łososia myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Przenosimy je do miski. Dodajemy oliwę, sól, pieprz i posiekaną kolendrę. Na dnie wąskich foremek aluminiowych kładziemy po jednym plasterku cytryny. Wykładamy filety z łososia (skórą do dołu). Polewamy je oliwą z solą, pieprzem i kolendrą. Kładziemy na wierzchu plasterek cytryny.
Rybę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 10-12 minut.
Ryż gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu.
Przygotowujemy sałatkę.
Pomidory kroimy w plasterki. Kalarepę obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa mieszamy z solą i oliwą.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2016/04/cytrynowy-osos-z-ryzem-i-saatka.html