Wykonanie
Ależ mi się nazbierało spraw do załatwienia. Do tego przez ciągle powiększający się brzuszek robię wszystko w zwolnionym tempie. Zgromadziłam już kilka przepisów, które czekają cierpliwie na publikację. Pamiętacie grillowanego
kurczaka z frytkami ?
Śmieję się, że to był chyba "obiad skazańca" - ostatnie danie dla mnie, nie dla dziecka. Ze względu na maluszka (Anielka zdecydowanie nie pochwalała mojej pikantnej, dość tłustej diety) przerzuciłam się na
rybki, gotowany
drób,
kasze,
ryże i najróżniejsze sałatki i surówki.Składniki (2 porcje):
łosoś2 filety z
łososia (ze skórką)pęczek świeżej
kolendryszczypta
soli himalajskiejszczypta
pieprzu4 łyżki
oliwy4 plasterki
cytrynysałatka3
pomidory1
kalarepałyżka
oliwyszczypta
soliponadto
ryż (u mnie mieszanka białego z dzikim)Filety z
łososia myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Przenosimy je do miski. Dodajemy
oliwę,
sól,
pieprz i posiekaną
kolendrę. Na dnie wąskich foremek aluminiowych kładziemy po jednym plasterku
cytryny. Wykładamy filety z
łososia (skórą do dołu). Polewamy je
oliwą z
solą,
pieprzem i
kolendrą. Kładziemy na wierzchu plasterek
cytryny.
Rybę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 10-12 minut.
Ryż gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu.Przygotowujemy
sałatkę.
Pomidory kroimy w plasterki.
Kalarepę obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa mieszamy z
solą i
oliwą.