Wykonanie
Share the post "Spaghetti carbonara z
pieczarkami / Mushroom spaghetti carbonara"Dziś przedstawiam przepis na bardzo smaczne i szybkie danie, które z pewnością sprawdzi się jako łatwy obiad w pracowitym tygodniu. Pyszne i łatwe spaghetti carbonara z
wędzonym boczkiem,
śmietanką i
grzybami, z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. Danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu, ze składników, które są zazwyczaj w każdym domu i jest gotowe dosłownie w kilkanaście minut! Polecam gorąco:)Oparłam się na przepisie z Kuchni Lidla
Scroll down for recipe in EnglishSpaghetti carbonara z
pieczarkami(4 porcje)Składniki:500 g
makaronu spaghetti200 g
wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę200 g
pieczarek, pokrojonych w plasterki250 ml
śmietanki 30%3
żółtka1 ząbek
czosnku, drobno posiekany1
cebula, pokrojona w kostkę100 ml białego,
wytrawnego wina2 łyżki tartego
parmezanusól,
pieprzposiekana
bazylia do podaniaPrzygotowanie:Ugotuj
makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odcedź.Rozgrzej głęboką patelnię na dużym ogniu, wrzuć
boczek i podsmaż, mieszając od czasu do czasu, aż się zrumieni. Następnie wyjmij go z patelni i przełóż na talerz.Do tej samej patelni włóż
cebulę, podsmaż do zeszklenia i włóż
pieczarki. Smaż aż odparuje z nich
woda, dodaj
czosnek i wlej
wino. Gotuj całość przez około 5 minut, aż
wino w większości odparuje.W miseczce wymieszaj dokładnie
żółtka, 120 ml
śmietany oraz
ser. Pozostałą
śmietanę wlej na patelnię i dodaj do niej przesmażony wcześniej
boczek.Zmniejsz ogień i dodaj
jajka ze
śmietaną i
serem. Dopraw
solą i
pieprzem do smaku i gotuj aż sos lekko zgęstnieje.Do sosu przełóż ugotowany
makaron i dokładnie wymieszaj. Podawaj danie posypane
bazylią.Smacznego!English version
Mushroom spaghetti carbonara(4 servings)Ingredients:500 g spaghetti200 g smoked bacon, diced200 g mushrooms, sliced250 ml of double cream3 egg yolks1 clove garlic, finely chopped1 onion, diced100 ml dry white
wine2 tablespoons grated
parmesan cheesesalt pepperchopped basil to
servePreparation:Cook the pasta according to package directions and drain.Preheat a deep pan over high heat, add the bacon and cook, stirring occasionally, until browned. Remove it from the pan.To the same pan add the onion, cook until translucent and add mushrooms. Cook until lightly browned, add the garlic and add the
wine. Cook for about 5 minutes.In a bowl, mix the egg yolks, 120 ml cream and cheese.
Pour the remaining cream into the pan and add the bacon.Reduce the heat and add the eggs with cream and cheese. Season with salt and pepper to taste and cook until the sauce thickens slightly.Mix in cooked pasta and mix thoroughly.
Serve sprinkled with basil.Enjoy!
Share the post "Spaghetti carbonara z
pieczarkami / Mushroom spaghetti carbonara"